Yemeklerde ekstra lezzet krema
SÜTLÜ PATLICANLI BÖREK(6 Kişilik)
Hamur için: yarım kg un, 1 çay bardağı krema, 1 çay bardağı ılık süt, 1 paket (10 gram) instant maya, 1 tatlı kaşığı tozşeker, 1 çay kaşığı tuz, iç malzeme için: yarım kg patlıcan, 250 gram kıyma, 1 adet soğan, yarım kahve fincanı zeytinyağı, 2 adet sivri biber, 2 adet domates, tuz, karabiber, pulbiber, hamurların arasına sürmek için: 125 gram tereyağı, üzerine: 1 adet yumurta sarısı
HAMUR için unu eleyip, derin bir kaba alın ve ortasını havuz şeklinde açın. Krema, süt, maya, tozşeker ve tuz ekleyip, çok yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve mayalanması için yarım saat bekletin. Diğer taraftan patlıcanı alacalı şekilde soyup, küp doğrayın. Acısının çıkması için tuzlu suda 15 dakika bekletin ve süzün. Elinizle sıkıp, fazla suyunu alın. Kıyma ve yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağında kavurun. Patlıcan, kıyılmış sivri biber ve kabuğu soyulup küp doğranmış domatesi de ekleyin. Tuz, karabiber ve pulbiber ekledikten sonra tüm malzemeyi 1-2 dakika daha kavurmaya devam edin. Ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Mayalanan hamuru iki parçaya ayırın. Her parçayı 7 bezeye ayırıp, toplam 14 beze elde edin. Bezeleri neskafe tabağı büyüklüğünde açın. 7 adet hamuru aralarına eritilmiş tereyağı sürerek üst üste koyun ve tek bir hamur gibi 22x22 cm'lik kare bir fırın kabı büyüklüğünde açın. Diğer 7 adet bezeyi de aynı şekilde hazırlayın ve toplam 2 adet kare hamur elde edin. Birini kalıbın dibine yayın ve üzerine hazırladığınız patlıcanlı iç harcı boşaltın. Kaşık yardımıyla hamurun her tarafını kaplayacak şekilde harcı yayın. Açtığınız diğer hamurla da harcın üzerini kapatın. Böreğin üst kısmına bıçakla bir pencere açın ve üzerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Kalıptan çıkarın ve dilimleyerek servis yapın.
Yemeklerde ekstra lezzet krema
KREMALI ZEYTİN ÇORBASI(6 Kişilik)
1 su bardağı krema, 1 çay bardağı doğranmış siyah ve yeşil zeytin, 2 çorba kaşığı silme un, 2 çorba kaşığı tereyağı, 5 su bardağı soğuk et suyu, 1 su bardağı süt, tuz, hamuru için: 1 adet yumurta, bir tutam tuz, aldığı kadar un
Öncelikle hamur için yoğurma kabına yumurta, tuz ve kulak memesi kıvamında hamur elde edene kadar un ilave edip, yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtün ve yarım saat dinlendirin. Hamuru iki eşit parçaya ayırın ve üzerine un serpip, oklava yardımıyla açın. Açtığınız hamurdan 1 cm kalınlığında kareler kesip, unlanmış fırın tepsisine yayın. Diğer hamuru da aynı şekilde hazırlayın ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında kuruyana kadar pişirin. Çorba için, bir tencereye aldığınız un ve tereyağını rengi dönene kadar kavurun. Üzerine soğuk et suyu ve sütü ilave ederken, bir yandan da karıştırın. Koyu bir kıvam alana kadar karıştırmaya devam edin. İçine krema katın ve kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 10 dakika pişirin ve tuzunu ayarlayın. Hazırladığınız hamurları ayrı bir tencerede haşlayıp süzdükten sonra çorbaya ilave edin. Siyah ve yeşil zeytini ekleyip, bir taşım daha kaynatın. Tencereyi ocaktan alın ve kıyılmış dereotu serpip, sıcak olarak servis yapın.
Yemeklerde ekstra lezzet krema
KREMALI SEMİZOTU YATAĞINDA ET BOHÇALARI(6 Kişilik)
6 dilim dana bonfile(çok ince dövülmüş), bir buçuk su bardağı krema, yarım kg semizotu, 3 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı un, 1 çay bardağı süt, yarım kahve fincanı dolmalık fıstık, 1 çorba kaşığı sıvıyağ, 100 gram ceviz, 100 gram antepfıstığı, bir fiske rendelenmiş muskat, tuz, karabiber
Bonfilelerin her iki tarafını da tuz ve karabiberle tatlandırın. Üzerlerine oda sıcaklığındaki 1 çorba kaşığı tereyağı sürün. Un ve kalan 2 çorba kaşığı tereyağını bir tencereye alıp, unun kokusu çıkana kadar kavurun. İçine kremayı katın ve koyulaşana kadar karıştırarak pişirin. Bu karışımdan bir buçuk çorba kaşığı ayırın. Kalan kremalı karışıma sütü ekleyin ve karıştırarak yedirip, soğumaya bırakın. Dolmalık fıstığı sıvıyağda hafif pembeleştirin. İçine kıyılmış ceviz, antepfıstığı ve kenara ayırdığınız bir buçuk çorba kaşığı kremalı karışımı ekleyip, karıştırın. Muskat, tuz ve karabiberi ilave edin. Etlerin orta kısmına bu harcı paylaştırın ve bohça şekli vererek mutfak ipliği ile bağlayın. İki adet pişirme torbasının içine 3 adet olacak şekilde bohçaları koyun ve önceden ısıtılmış 230 derece fırında pişmeye bırakın. Etlerin üzeri fazla kızarmadan fırının ısısını 175 dereceye indirin ve etlerin üzerine bu esnada bir tepsi örterek 1 saat daha pişirin. Semizotunu yıkadıktan sonra ayıklayın ve yeşil kalmasını sağlamak için önce kaynayan suya daha sonra buzlu soğuk suya batırıp, çıkarın. Daha sonra kıyın ve kremayı ilave edip, karıştırın. Tuz ve karabiber ekleyin. Servis tabağına semizotlu karışımı yayıp üzerine et bohçalarını dizin.
Yemeklerde ekstra lezzet krema
KREMA SOSLU MEVSİM SALATASI(4 Kişilik)
300 gram mantar, 200 gram semizotu, 1 adet kırmızı soğan, 2 adet küçük boy turp, 10 dal dereotu, 1 adet domates, 2 çorba kaşığı konserve mısır, 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık, 1 çorba kaşığı sıvıyağ, 2 adet sivri biber, 3 çorba kaşığı balzamik sirke, yarım limonun suyu, kremalı sos için: 1 çay bardağı krema, 1 diş dövülmüş sarmısak, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, tuz
Salata için mantarı yıkayın ve zarını soyun. Küp şeklinde doğrayın ve limonlu az suda 5 dakika haşlayıp, süzün. Salata kasesine aldığınız mantarın üzerine semizotu yaprağı, piyazlık doğranmış soğan, dilimlenmiş turp ve iri kıyılmış dereotunu gelişigüzel yerleştirin. Domatesin çekirdeğini çıkarıp, küp şeklinde doğrayın ve mısırla birlikte salataya ekleyin. Dolmalık fıstığı sıvıyağda hafif rengi dönene kadar kavurduktan sonra sebzelere ilave edin. Balzamik sirke ile limon suyunu karıştırıp, üzerine gezdirin. Sos için derin bir kapta krema, sarmısak, zeytinyağı ve tuzu karıştırıp, en son salataya katın. Tatların birbirine karışması için tüm malzemeyi karıştırın ve biberle süsleyip servis yapın.
Yemeklerde ekstra lezzet krema
FIRINDASPAGETTİ(6 Kişilik)
1 paket spagetti, yeteri kadar su, 2 çorba kaşığı silme un, 3 çorba kaşığı tereyağı, bir buçuk su bardağı soğuk süt, 1 kutu (200 ml) krema, 4 adet yumurta, yarım su bardağı kaju, 1 demet dereotu, 2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri, 1 çay kaşığı sıvıyağ, tuz
Makarnayı sıvıyağ ve tuz eklediğiniz suda haşlayıp, süzün. Un ve tereyağını bir tavaya alıp, unun rengi hafif pembeleşene kadar kavurun. Süt ve krema ilave edip, karıştırarak kıvamlı bir sos elde edin. Sos soğuduktan sonra içine yumurtaları kırın ve çırpın. Kaju, kıyılmış dereotu ve kaşar peynirinin yarısını ekleyin. Haşlanmış makarnayı da ilave ettikten sonra tüm malzemeyi karıştırın. Orta büyüklükte bir fırın kabını yağlayın ve içine makarnalı karışımı yayın. Üzerine kalan kaşar peynirini serpin ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Dilimleyerek, sıcak olarak servis yapın.
Yemeklerde ekstra lezzet krema
KREMALI MİLFÖY ATIŞTIRMALIKLARI(6-8 Kişilik)
10 adet tereyağlı milföy hamuru, 1 çorba kaşığı tereyağı, arası için: bir buçuk kutu (1 kutu= 200 ml) krema, 1 su bardağı tozşeker, süslemek için: kivi, vişne, nane
Milföy hamurlarını oda sıcaklığında yarı yarıya çözülene kadar bekletin.Her birini dörde kesin ve toplam 40 adet kare milföy hamuru elde edin. Fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın ve içini su ile ıslatıp, süzün. Yarımşar cm aralıklarla milföy hamurlarını tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pembeleşene kadar pişirin. Daha sonra fırını kapatıp, hamurlar soğuyana kadar fırında bekletin. Hamurlar soğuyunca her milföy hamurunu ikiye ayırın ve toplam 80 adet milföy hamuru elde edin. Arası için kremayı tozşeker ile birlikte derin bir kapta şeker eriyene kadar iyice çırpın. Daha sonra buzdolabının en üst rafında 2 saat bekletin. Kremayı sıkma torbasına doldurun ve 1 adet milföy hamurunun üzerine sıkıp, diğer milföy hamurunu üzerine kapatın. Tekrar krema sıkın ve milföy hamuru yerleştirip, üzerine krema sıkın. Diğer milföy hamurlarına da aynı işlemi uygulayın. Atıştırmalıkların üzerini dilimlenmiş kivi, vişne ve nane yaprağı ile süsleyin.
Sofra’da Bu Ay
- 2025 Trendi Swicy Lezzetler
- Selin Kutucular'la Sofra'ya Özel
- Düşük Karbonhidrat Yüksek Lezzet Menüler