Doğanın mucizesi: Altın çilek

ALTIN ÇİLEKLİ TARİFLER İÇİN TIKLAYIN!

Orta Amerika, Güney Amerika ve İsrail'de yetişen altın çilek, diğer adıyla yer kirazı, "Physalis Peruviana" adıyla tanınıyor. Ülkemizde de Mersin'in Silifke ilçesinde kültür çalışmaları yapılan altın çileğe; "Pelerinli Bektaşi üzümü", "Kaz üzümü", "Yer kirazı", "İnka eriği" ve "Güvey feneri"de deniliyor. Tatlımayhoş bir tada sahip olan meyve, patlıcangiller familyasından geliyor. Lüks yiyecekler grubuna giren meyve, taze olarak yenilmesinin yanı sıra kurutularak da çeşitli şekillerde değerlendiriliyor. Hoş kokusu, mayhoş tadıyla pastacılıkta kullanılan altın çileğin tazesi tozşekerle birlikte pişirildiğinde jel kıvamı alabiliyor. Bu nedenle tart, turta ve pastaların üzerini parlatmak için kullanılıyor. Ayrıca marmelat yapımında, salata ve sebze yemeklerinde de değerlendiriliyor.

Sağlığa yararları

İçeriğinde C, B1, B2, B3 vitaminleri bulunan altın çilek, 100 gramında 6 gram şeker barındırıyor. Serbest radikalleri etkisiz hale getirdiği için yaşlanmayı geciktiren bu meyve, kan dolaşımının düzenlenmesine de yardımcı oluyor. Cilt hastalıkları, astım, bakteri enfeksiyonları, ishal, ödem, iltihap, lösemi, sıtma, bulantı, tümör gibi pek çok sağlık sorununa karşı koruyucu olan meyve, aynı zamanda balgam söktürücü ve kan dindirici olarak da biliniyor. C vitamini oranı yüksek olan altın çileğin kalori oranı düşükken, en zengin lif oranına sahip meyveler arasında gösteriliyor.

*Aklınızda bulunsun!

Narin bir meyve olan altın çileğin tazesini satın aldıktan sonra 3-4 gün içerisinde tüketmeye özen gösterin!

Sofra’da Bu Ay

  • Mevsimin Olmazsa Olmazları Elma & Armut
  • Baharat Karışımları
  • Sağlıklı Çocuk Tarifleri
ve Daha Fazlası ...