Çikolatanın büyülü dünyasına küçük bir yolculuk…
Logosundaki mitolojinin büyülü yaratığı tek boynuzlu at Unicorn'la sizi adeta sihirli bir lezzet diyarına taşıyabileceği hissi yaratan Puratos, gıda sektöründe hayal gücünün sınırsız kullanımına olanak tanıyan çikolata, pastacılık ve ekmekçilik alanında, tüm dünyada profesyoneller için hammadde üreten 92 yıllık bir Belçika firması. Ülkemizde de 24 yıldır faaliyet gösteriyor.
Katıldığımız çikolata şovu sırasında, bir yandan Ramazan Karakabak, Mikail Kayra ve Murat Temür ustaların Puratos'un çikolata markası Belcolade ürünleri ile el yapımı çikolata hazırlamalarını aşama aşama izlerken, bir yandan da kakao üretiminden, çikolata yapımına kadar uzanan sürece dair ilginç bilgiler edindik.
Öğrendiklerimiz arasında; çikolatanın hammaddesi olan kakaonun en kalitelisini elde etmek için kakao ağaçlarının yetiştikleri yerin etkisinden, el yapımı çikolata hazırlarken hem erittiğimiz çikolatanın, hem de ortam ısısının ne kadar önemli olduğuna, çikolatayı renklendirme ve kalıba dökmenin inceliklerinden, sınırsız sayıda farklı aroma ve tatta nasıl iç dolgusu hazırlayabileceğimize, kalıplara dökülen çikolatanın doğru olarak nasıl dondurulacağına ve sonrasında hazırlanan çikolataların ne şekilde saklanacağına kadar, çikolatanın büyülü dünyasının kapılarını biraz olsun aralayan bilgiler yer aldı.
Ustalarımızdan, kaliteli bir el yapımı çikolata hazırlamak için içinde bitkisel yağ ilavesi olmayan tamamen kakaodan elde edilen hammadde kullanılmasının önemini, gerçek çikolatayı elimize aldığımızda vücut ısısı ile eridiğini, ayrıca dışarıdan bakıldığında pürüzsüz ve parlak bir görünümü olması gerektiği bilgilerini de aldık.
PURATOS ŞEFİ MURAT TEMÜR
Beyaz, sütlü ve bitter çikolata ile portakaldan, karamele, antepfıstığına, bademe kadar çeşit çeşit iç dolgu ile hazırlanan çikolataların tadına bakmak için donmalarını heyecanla beklediğimiz öğle arasında ise yine ustalarımızın bizim için hazırladığı pizza ve sandviçlerin tadına bakmayı da ihmal etmedik.
Nihayet hepimizin heyecanla beklediği o an geldi ve donan çikolatalar birer birer kalıplarından çıkarılmaya başladı. Bir süre hayranlık dolu gözlerle, rengarenk çikolataları izledikten sonra daha fazla dayanamadık ve hep birlikte bu sihirli lezzetlerin tadına baktık.
Şov sonunda kendi el yapımı çikolatamızı yapabilecek bilgiyi edindiğimizi düşünsek de Puratos'un ürünleri perakende olarak satılmadığı için bundan sonra pastanelerden el yapımı çikolata alırken hangi hammaddeyi kullandıklarını sormadan almama kararıyla ziyaretimizi noktaladık.
Sofra’da Bu Ay
- Mevsimin Olmazsa Olmazları Elma & Armut
- Baharat Karışımları
- Sağlıklı Çocuk Tarifleri