Kuşburnu ile kışı sağlıklı geçirin!
C vitamini bakımından en zengin kaynaklardan biri olan kuşburnu; A, B1, B2, K, P vitaminleri gibi birçok minerali bünyesinde bulundurur. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterpi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, kuşburnu meyvesinin faydalarını; "C vitamini ve polifenolik içeriği nedeniyle soğuk algınlığının tedavisine koruyucu ve yardımcı olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır" şeklinde açıkladı.
ENFEKSİYON GİDERİCİ
Antioksidan etkili kuşburnu çayı, kış günlerinde C vitamininin yanında yangı (iltihap) giderici etkisi soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi enfeksiyonlu hastalıklar için de etkili. Kuşburnu meyvelerinin faydası bunlarla da sınırlı değil. Son yıllarda yapılan araştırmalarla mucizevi kuşburnu meyvesinin romatizma ağrıları ve özellikle ileri yaşlarda yaygın olarak karşılaşılan eklem kireçlenmesinde (osteoartrit) yararlı olduğu kanıtlandı.
HORMON ÜRETİMİNİ DESTEKLİYOR
Kuşburnu meyvesinin özütlerinden elde edilen bileşenler eklemlerde hasar oluşturan iltihap miktarını azaltmakta etkili olduğu gözlemlendi. Ayrıca bu fenolik bileşenlerin iltihap giderici özelliğiyle hemoroid tedavisinde de son derece etkili ve şikayetleri hafifletmede önemli rol oynadığı görüldü. Böbrek üstü bezlerini çok olumlu etkileyerek önemli hormonların üretimine destek sağladığı da bilimsel olarak ortaya konmuş faydaları arasında.
ÇAYINI HAZIRLARKEN BUNLARA DİKKAT!
Kuşburnu meyvesinin bütün bu bahsedilen faydalarından en iyi şekilde yararlanabilmek için günde 3-4 defa kuşburnu çayı içilmesi öneriliyor. Kuşburnu çayı hazırlarken, normal çay hazırlama şeklinden farklı olarak içerisinde bir bardak taze kaynatılmış suya poşet ilave edildikten sonra, 10-15 dakika kadar ağzı kapalı olarak bekletmek gerekiyor. Daha etkin bir yarar sağlayabilmek için çayın daha yoğun derişimde, yani 2-3 poşet ile hazırlanması ideal.