“Yemek yaparken hiçbir şey atmam!”
İftar davetlerine nasıl hazırlanıyorsunuz?
İftar davetleri için önce misafirler hangi gün geleceklerse, bende 3-4 gün önceden planlamalar başlar. Temizlik, oturma planı, mönü, alışveriş listesi v.s...
İftarda hazırlayacağınız mönüyü nasıl oluşturursunuz?
İftar mönüsünü oluştururken önce mutlaka bir çorba, ana yemek ve tatlı olarak seçtikten sonra hemen ortaya konulacak meze ve zeytinyağlıları düşünürüm. Ben her zaman masanın üstündeki ikramların (meze, börek, zeytinyağlı v.s.) daha çok olması gerektiğini düşünürüm. O yüzden de çorbadan sonra bir ara verip ortadan yenilmesini sağlarım. Daha sonra ana yemeğe geçerim. Bu yüzden de ana yemeğin çok ağır olmamasına dikkat ederim. Ayrıca, gelecek olan misafirlerimin sevdiği ya da sevmediği lezzetler varsa onlara da dikkat ederim.
MUHALLEBİLİ KADAYIF
Yemek yaparken yardım alır mısınız?
Yemek yaparken yardım pek almam aslında, çünkü o zaman elim yavaşlar. Herkes kendi mutfağının şefidir ya! O misal ben de en hızlı kendi mutfağımda, kendi hızımla çalışmayı severim. Aldığım tek yardım, ben mutfaktayken bebekle birinin ilgilenmesidir.
Misafirlerinizin vazgeçemediği tarifiniz hangisi?
Aslında benim tariflerimin en önemli özelliği, pratik, lezzetli ve farklı olmasıdır. O yüzden de genelde hemen hemen hepsi beğenilir ama örnek vermek gerekirse; enginar zamanı, Soslu Köfteli Enginar ve Zeytinyağlı Enginar Sarması, benimle çok özdeşleşen Damat Paçası, ayrıca Gül Tatlısı, Browni Kurabiye, Muhallebili Kadayıf, Lebeniye Çorbası'nı sayabilirim.
LEBENİYE ÇORBASI
Sofra.com.tr okurlarayla paylaşabileceğiniz küçük sırlarınız ya da ilginç bir tarifiniz var mı?
Aslında pek sır değil söyleyeceklerim, ama yine de hatırlamakta fayda var. Yemek yaparken, mutfaktan hiçbir şey atmayın. Örneğin, doğradığınız maydanozun saplarını, et ve tavuk suyu yaparken kullanın, haşladığınız makarnanın süzdüğünüz suyundan çorba yapın, mevsiminin sebze ve meyvelerini kullanın, konserve ürünlerden uzak durun. Ayrıca okuyucular için, bu sene Ramazan ayı için verebileceğim aslında küçük sırlar değil de tavsiyeler de olabilir. Malum orucun uzun saatler tutulduğu bir zamandayız. O yüzden de iftar saatleri yemek hazırlamak, hatta misafir ağırlamak yorucu olabiliyor. Bu yüzden de enerjilerini iyi kullanabilmeleri için, planlı olmalarını tavsiye edeceğim. Mutlaka zeytinyağlı ve tatlılarını bir gün önceden yapmalarını önereceğim (daha lezzetli olmaları ve tatlarının tam yerine oturabilmesi için). Ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih etmelerini ve her şeyi yaparken sevgilerini katmalarını önerebilirim.
İftar sofraları için verebileceğim, güzel, pratik ve de orjinal bir tarifim de var sizin için. Yukarıda bahsettiğim ve katıldığım özel yarışmalarda bana dereceler kazandıran bir tariftir.
DAMAT PAÇASI'NIN TARİFİ
Malzemeler
3 adet tavuk but
2 adet tavuk bonfile
3 adet yufka
3 yemek kaşığı un (dolu dolu)
3 yemek kaşığı yoğurt (dolu dolu)
3 adet yumurta
1,5 yemek kaşığı sirke (Ben elma sirkesi kullandım)
3 diş sarımsak
6 su bardağı tavuk suyu (3 su bardağı üst sos için, 3 su bardağı yufkalar için kullanılacak)
2 yemek kaşığı tereyağ
Pulbiber
Tuz
Sıvı yağ
Yapılışı
Tavukları haşlayıp didikleyin ve suyunu kenara ayırın. İlk yufkayı, yağladığınız fırın tepsisine kenarlardan taşmayacak şekilde serin. Üzerine fırça yardımı ile sıvı yağ serpin. İkinci yufkayı da aynı şekilde kenarlardan taşmayacak şekilde serin ve üstünü yağlayın. Son yufkaya da aynı işlemi yapıp üzerini yağladıktan sonra önceden 175 derecede ısıtılmış fırında üzeri pembe beyaz oluncaya kadar yaklaşık 40 dakika kadar kızartın.
Bu arada üst sosu için bir tencereye un, yumurta ve yoğurdu koyup çırpın. Ezilmiş sarımsak ve sirkeyi de ilave edip karıştırın. 3 su bardağı tavuk suyunu da ekleyip pürüzsüz oluncaya kadar bir el çırpıcısı ya da çatalla çırpın. Tuzunu da ekleyip ocağa alın ve muhallebi gibi koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin. Sosunuzun tadına mutlaka bakın. Daha ekşi istiyorsanız sirke ya da daha sarımsaklı istiyorsanız sarımsak ekleyin. Tavukların daha lezzetli olması için genişçe bir tavada bir yemek kaşığı tereyağını eritip didiklediğiniz tavukları tereyağında bir çevirin.
Kızaran yufkaları fırından çıkarın ve üzerlerine kalan 3 su bardağı tavuk suyunu ekleyin. Bunun üzerine hazırladığınız sosun tamamını dökün ve tepsinizin her yerini kaplayın. Didiklenip tereyağında çevrilmiş tavuklarınızı sosunuzun üzerine döşeyin. Ayrı ufak bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağı eritin ve ocağın altını kapatıp tavaya pul biberi ilave edin. Tavukların üzerine yaktığınızı yağı gezdirin. Dilimleyerek sıcak servis yapın. Afiyet olsun…
www.tumayinmutfagi.com
Sofra’da Bu Ay
- Mevsimin Olmazsa Olmazları Elma & Armut
- Baharat Karışımları
- Sağlıklı Çocuk Tarifleri