Glutensiz Yaşam!

Glutensiz Yaşam!

Çölyak Hastalığı, çocuk ve yetişkinlerde gluten içeren gıdaların tüketilmesi ile gözlenen ve daha çok ince bağırsaklarda emilim bozukluğunun ön planda olduğu sistemik bir hastalık. Her yaşta görülebilen çölyak; gluten ve gliadin proteini içeren gıdaların tüketilmesinden dolayı vücudun gereksinim duyduğu çeşitli vitamin ve mineralleri karşılayamamasına neden oluyor.

Ülkemizde Çölyak hastalığının görülme sıklığı ise yüzde 1 ila binde 3 arasında değişiyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de tanısı konmuş 75 bine yakın Çölyak hastası var. Fakat tanısı konmamış hastalarla birlikte bu rakamın yaklaşık 750 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Çölyak hastalığının tek tedavisi ise ömür boyu glutenden uzak sıkı bir diyet uygulamaktan geçiyor.

Çoğunlukla gizli seyreden Çölyak hastalığının teşhis edilebilmesi için öncelikle bu hastalığın bireyler tarafından tanınması gerekiyor. Bu hastalığa daha çok dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için Türkiye'de her yıl 9 Mayıs Çölyak Farkındalık Günü olarak kutlanıyor

GLUTENSİZ BESLENME NEDİR?
Gluten; buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllar ve bu tahıllardan elde edilen ürünlerde bulunan bir proteindir. Genetik ve çevresel etmenlere bağlı olarak bazı bireyler gluten proteinlerini sindirmekte zorlanır ya da hiç sindiremez. Bu durum çölyak hastalığı olarak da bilinen gluten enteropatisine veya gluten intoleransına yol açabilir. Glutensiz diyet uygulamlarında, tahıl ve tam tahıl tüketiminden uzak durulması, posa ve B grubu vitaminler ile bazı minerallerin alımında kısıtlamaya gidilmesi besin öğesi yetersizliklerinin görülmesine sebep olabilir. Yeterli ve dengeli beslenmenin önemli bir bileşeni olan tahılların ve özellikle tam tahılların yeterli ve dengeli tüketilmesi önemlidir.

Sofra’da Bu Ay

  • Mevsimin Olmazsa Olmazları Elma & Armut
  • Baharat Karışımları
  • Sağlıklı Çocuk Tarifleri
ve Daha Fazlası ...