Dünya Süt Günü
Dünyaya ilk geldiğimiz anda karşılaşırız sütle. Onunla doyarız, besleniriz. İlk günden başlayarak ömrümüz boyunca tüketmeye devam ettiğimiz süt, gelecekte daha sağlıklı ve sağlam bir bedene sahip olmanın şartı olup; zihinsel olarak sağlıklı gelişimin, sağlıklı nesiller yetiştirmenin de ilk kuralı anne sütü ile beslenmektir. Bütün bunların yanında süt, en temel, en faydalı gıda maddesi olmasına rağmen en kolay ulaşılabilen bir besin maddesi olup; üreticilerimize düzenli ve sürekli bir gelir sağlayarak toplumsal refaha katkı sağlayan önemli bir bereket kaynağıdır.
Günlük Ne Kadar Süt ve Süt Ürünleri Tüketmeliyiz?
1-3 yaş grubu çocuklarda 4 porsiyon
4-6 yaş grubu çocuklarda 3-4 porsiyon
7-9 yaş grubu çocuklarda 3 porsiyon
10-18 yaş grubu çocuklarda 4 porsiyon
Yetişkinlerde 3 porsiyon
65 yaş üzeri bireylerde 4 porsiyondur.
Günlük 4 porsiyon süt ve süt ürünü tüketmesi gereken 6 yaşında bir çocuk sabah kahvaltısında 1,5-2 dilim peynir (60 gr) ve 1 bardak (200 ml) süt, öğle veya akşam yemeğinde 3-4 kaşık (150-200 ml) yoğurt, akşam uyumadan önce içeceği 1 bardak süt veya 1 bardak ayran/kefir (350 ml) ile günlük ihtiyacını karşılayacaktır. Sizler de kendi yaş grubunuz ve ihtiyacınıza göre günlük süt ve süt ürünleri tüketiminizi benzer şekilde düzenleyebilirsiniz.
Sütün Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Sütün bozulduğunu anlamak için öncelikle basitçe duyularınızı kullanın. Sütte mandıra kokusuna benzer ağır bir koku var ise, tadında ekşime veya acılık var ise süt bozulmuştur. Kıvamında değişim var ise, topaklanma olmuşsa muhtemelen bozulmuştur. Renginde sararma veya koyulaşma var ise diğer testleri yapmadan kesinlikle tüketmeyin. Görünüş ve kokusundan emin olamadığınızda kaynatma testi uygulayın. Bir kaynatma kabı veya cezveye bir miktar süt koyun ve kaynatmaya başlayın. Süt kaynama noktasını geçtikten sonra kıvamında bir değişim var ise, su/süt/yağ birbirinden ayrışıp farklı bir kıvam oluşturuyorsa süt kesmiştir, bozulmuştur. Pastörize kutulu sütlerde şişme gözlemlerseniz, bozulmuş ve bakteri üremiş olma ihtimali yüksektir.
Süt Buzlukta Saklanır Mı?
Sütü dondurmak tamamen güvenli olmasına karşın, yağ ve sulu kısımların ayrışarak donmasına neden olacağından sütün dokusunda ve tadında değişikliğe sebep olacaktır. Eğer daha uzun saklamak amacıyla illa ki buzluğa atmak isterseniz temiz kap/poşetlere doldurarak buzlukta 3 ay kadar taze saklayabilirsiniz.
Süt Nasıl Saklanmalı?
- Süt ve süt ürünleri buzdolabı koşullarında 0-4 C de muhafaza edilmelidir.
- Sık sık süt tüketmiyorsanız küçük boyutlarda süt tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır.
- Şişeleri veya kartonları satın aldığınız sırayla açın. En eski şişeleri buzdolabının önüne yerleştirin ve önce onları kullanın, çünkü ilk giren ilk kullanılmalıdır.
- Sütü buzdolabı raflarında saklayın. Çoğu insan sütünü kapıda tutar, ancak daha serin ve daha sabit bir sıcaklığa sahip olduğu raflarda tutmak en iyisidir.
- Sütü daha uzun süre saklamak isterseniz dondurabilirsiniz. Sütler dondurucuda 3 aya kadar saklanabilir.
- Sütü çözdürmek istediğinizde öncelikle dondurucudan çıkartarak normal buzdolabına alın, çözündükten sonra kullanabilirsiniz.
- Buzdolabında muhafaza ederken kapalı bir kapta veya orijinal ambalajında muhafaza edilmelidir.
- Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir.
- Oda sıcaklığında uzun süre bekletilmemelidir.
- Pastörize veya UHT sütlerin evlerde tekrar kaynatılmasına gerek yoktur. İstenirse 45-50°C ye kadar ısıtılabilir.
- Özellikle tereyağı, yüksek sıcaklık, hava ve ışıktan daha çabuk etkilenir ve bozulur. Bu nedenle muhafaza şartlarına dikkat etmek gerekir.
- Çikolatalı ya da farklı aromalara sahip sütler aynı şekilde bozulabilir. Yüksek şeker içeriğine sahip oldukları için bozulmayacaklarını düşünebilirsiniz ancak normal süt gibi buzdolabında saklanmalıdır. Bir hafta içerisinde tüketilmelidir.
Süt Hakkında İlginç Bilgiler
- Sütün neredeyse % 90'ı su içerir. Aynı zamanda yaklaşık 80 faydalı madde içerir. Ultra pastörizasyon işlemi ile süt, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve vitaminler değişmeden tasarruf edilir.
- İnek, yeni doğan buzağıyı beslemek için süt verir. İnek yavruladıktan sonra sonraki 10 ay boyunca süt verir ve ardından tekrar döllenir. Bu süreç sürekli tekrarlanır.
- İnek sütü, insan sütünden 300 kat daha fazla kazein içerir.
- Sütün neredeyse% 90'ı su içerir. Aynı zamanda yaklaşık 80 faydalı madde içerir. Ultra pastörizasyon işlemi ile süt, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve vitaminler değişmeden tasarruf edilir.
- Dünyadaki nüfus her yıl 580 milyon litre süt içiyor, bu da günde 1,5 milyon litre. Bu miktara ulaşmak için her gün yaklaşık 105.000 ineğin sağılması gerekir.
- Deve sütünün kesilme özelliği yoktur ve laktoz intoleransı ile insan vücudunda daha kolay emilir. Bu tür süt, çöl sakinleri arasında popülerdir.
- Sütün ekşisini önlemek için eski zamanlarda içine bir kurbağa yerleştirilirdi. Bu canlının deri salgıları antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve bakterilerin yayılmasını engeller.
- Süt, kendi kendine yeterli bir gıda ürünü olarak kabul edilir. Pek çok kanının aksine süt, içecek değil besindir. İnsanlar "süt ye" derler.
- Dünya yılda 400 milyon tonun üzerinde süt üretmektedir. Her inek, günde ortalama 90 fincan olan 11 ila 23 litre üretir. Sonuç olarak, bir ineğin tüm hayatı boyunca ortalama 200.000 bardak süt ürettiği ortaya çıkıyor.
- wİstatistiklere göre en çok süt Finlandiya'da içilir.
- İnek sütündeki protein vücuttaki toksinleri bağlar. Bu nedenle, şimdiye kadar, işi tehlikeli üretimle ilgili olan insanlar ücretsiz süt alıyorlar.
- 1 kilogram doğal tereyağı elde etmek için 21 litre süt gerekir. 10 litre sütten bir kilogram peynir yapılır.
- Keçi sütü sindirim anında ortalama 20 dakikada, inek sütü ise ancak bir saat sonra yok edilebilir.
- Ayurveda tıbbı sütü "ay yemeği" olarak sınıflandırmıştır. Bu, sütün sadece akşamları, ay yükseldikten sonra ve yatmadan 30 dakika önce içilmesine izin verildiğini göstermektedir.
- Sütün insan vücudundaki sindirilebilirliği % 98'dir.
- Uluslararası Süt Günü resmi olarak 1 Haziran'da kutlandı.
Sofra’da Bu Ay
- Mevsimin Olmazsa Olmazları Elma & Armut
- Baharat Karışımları
- Sağlıklı Çocuk Tarifleri