Temel Mutfak Yöntemleri

Temel Mutfak Yöntemleri

MAYA KULLANIMI

Maya Kabartma

Kuru mayayı 40-46 derece sıcaklıktaki sıvıda eritin. Taze maya doğrudan ılık suya ufalanabilir. Çok sıcak sıvı mayayı öldürür, soğuk olduğunda ise yeterince mayalanma olmaz. Mayalanma işleminin hızlanması için şeker ve bal eklenebilir.

Mayalanmış Öz Yapımı

Un, sıvı ve maya karışımı olan mayalanmış öz, ekmeğe daha yoğun bir tat ve daha iyi bir görünüm kazandırır. Mayalanmış öz yapmak için önce geniş bir kapta mayayı kabartın. Unu ve tarifte isteniyorsa diğer malzemeleri ekleyip düzgün bir karışım elde edene kadar tahta kaşıkla karıştırın.

Hamuru Dinlendirme

Hamur kabını streç filmle örtüp tarife göre serin bir odada en az 3 saat ya da gece boyunca soğutucuda dinlendirin. Hamuru Oda Isısına Getirmek Kullanıma hazır olan mayalı hamur; kabarmış, hava dolu ve mis gibi kokar. Soğutucuda sakladıysanız normal ısıya gelmesi için 1 saat oda ısısında dinlendirin.

Sebze ve Meyvelerin Kesimi

  • Aşçı bıçağıyla meyve veya sebzenin iki ucunu dikkatlice kesin.
  • Malzemenin eğimine uyup sebze bıçağıyla kestikçe çevirerek kabuğu soyun.
  • Daha sonra aşçı bıçağı kullanarak tarifte istenen şekilde parçalara ayırın.
  • Bazı açık renkli kök bitkiler ve bazı meyveler soyulunca havadan etkilenip kararabilir. Bunu önlemek için kullanana kadar limonlu ya da limonsuz su dolu bir kapta bekletin.

BAHARAT KULLANIMI

Tane baharatların öğütülmeden önce kavrulmaları yağını ve lezzetini ortaya çıkarır. O nedenle tane baharat kullanırken aşağıdaki aşamaları uygulamanızda fayda var. Küçük bir tavayı orta ateşte ısıtın. Baharatları ilave edip sürekli sallayarak kokuları çıkana kadar ve hafifçe koyu renk alana kadar 1 dakika kavurun. Başka bir kaba aktarıp soğutun. Daha sonra havanda dövün. Ya da elektrikli öğütücüde kısa aralıklarla çalıştırıp eşit büyüklükte öğütün. TANE

KARABİBER KULLANIMI

Bir tahtanın üzerine bir miktar karabiber tanesi koyun. Ahşap bir tokmakla hafifçe bastırıp çatlatın. Damak zevkinize göre küçük veya büyük taneli yapabilirsiniz.

SAFRAN KULLANIMI

Safran yiyecekleri renklendirmek ya da tat katmak için çok az bir miktar kullanılır. Safranı elinizde hafifçe ezip sıcak suya atın. Birkaç dakika içinde demlenen safran koku ve rengini suya bırakır. Safranın koku ve lezzetini korumak için pişme süresinin sonlarında ekleyin.

ET NASIL KIZARTILIR?

Eti dilediğiniz baharatlarla harmanlayın. Kalın tabanlı bir tavayı orta ateşte ısıtın. Tava ısınınca az miktar yağ ilave edip kızdırın ve etleri tek sıra halinde yerleştirin. Maşayla çevirerek önlü arkalı iyice kızarana kadar pişirin. Tavaya çok et koyarsanız et sulanır. Bunu önlemek için hepsini birden tavaya atmak yerine azar azar kızartın.

Etin Pişme Derecesinin Ayarlanması

Az pişmiş: Az pişmiş bifteğin ortası koyu kırmızı ve çok ıslaktır. Rostonun ortası ise çok az pişmiş olmalı, pişkinlik kenarlara doğru artmalıdır.

Az-orta pişmiş: Ortası koyu pembe renkte, yumuşaklığını biraz kaybetmiş ama ıslak olmalıdır.

Orta pişmiş: Ortası açık pembe olur. Şeklini koruyacak sertliktedir. Yahnilik etin dışındakiler daha fazla pişirilmemelidir. Aksi halde sertleşip kurur.

Sofra’da Bu Ay

  • Mevsimin Olmazsa Olmazları Elma & Armut
  • Baharat Karışımları
  • Sağlıklı Çocuk Tarifleri
ve Daha Fazlası ...