Okul Çağında Beslenme
Eğitim dönemi çocuklar için fizyolojik, psikolojik ve sosyal gelişimin hızlı olduğu, yaşam boyu devam edebilecek davranışların büyük ölçüde şekillendiği, bilgi almaya ve alışkanlık kazanmaya en uygun oldukları, yetişkinlik hastalıklarının gelişimine zemin hazırlaması açısından ise en riskli dönemdir. Fiziksel olarak büyüme ve gelişimin hızlandığı bu yaş grubunda en hızlı büyüme kızlarda 10-12 yaşlarında, erkeklerde ise 11- 14 yaşlarında başlar. Dolayısıyla hızlı büyüme ve gelişimin sağlanabilmesi için çocukların enerji ve besin öğesi gereksinimlerinin yeterli ve dengeli bir şekilde karşılanması gerekir.
EBEVEYNLER NE YAPMALI?
Çocukların beslenme düzeni içinde öğün atlamamalı çok önemli. Çocukların yeterli ve düzenli beslenememesi onları sağlıksız olan abur cuburlara yönlendirebilir. Artık okul çağına gelmiş çocuk tüketeceği besinler konusunda evde de karar alma yaşına gelmiş demektir. Dolayısıyla bu konuda çocuklar kendi tercihlerini yapabilirler. Ancak onların yanlış tercihler yapmaması adına ebeveynlerin yardımcı olmasında fayda var. Hatta çocukların ebeveynleri ya da bir diyetisyen ile tüketeceği yiyeceklere karar vermesi isabetli bir karar olur. Bu sayede çocuklar kendisine zoraki olarak bir şeyler yedirildiğini düşünmez ve beslenme alışkanlıklarının dışına çıkmaz. Okul çağı çocuk beslenmesi içinde çocukların yoğun olarak tükettiği yiyecekleri daha çok sevdiği bir gerçektir. Bu nedenle çocuğun sağlıklı yiyecekleri tüketme alışkanlığı kazanması için önce ebeveynlerin bu gıdaları sık tüketmesi, ardından da çocuğa sık sık vermesi gerekir. Çocuğun ana öğünlerinin olduğu kadar ara öğünlerinin de iyi şekilde düzenlenmesi önemlidir. Özellikle ara öğünler sayesinde çocukların vücudunda eksik kalan ve alması gereken besin öğeleri tamamlanabilir. Aynı şekilde bu ara öğünlerin sağlıklı yiyeceklerden oluşması, çocuğun ana öğünü atlaması halinde daha fazla eksiklik yaşamaması adına iyi olur.
KAHVALTININ ÖNEMİ
Okul döneminde en yaygın görülen yanlış beslenme alışkanlıklarından biri öğün atlanmasıdır. Sürekli olarak öğün atlama, çocuğun okul performansı ve başarısı üzerinde negatif etkiler gösterir. Sabah yapılan kahvaltı çocuğun öğrenmesinde daha başarılı olmasını sağlar. Kahvaltı yapan çocuklar yapmayanlara oranla daha başarılı olurlar, daha geç yorgunluk hissederler. En önemlisi kahvaltı yapan çocuklarda ileri dönemde kilo problemi görülme oranı daha azdır.
OKULDAKI ÖĞLE YEMEĞİ
Okul menüsünü mutlaka inceleyin. Menülerin protein, tahıl ve sebze açısından dengeli olmasına dikkat edin. Çocuk gelişiminde önemli olan meyve, süt, yoğurt grubunun yeterli verildiğinden emin olun. Listedeki yemeklere göre akşam menülerini dengeleyin.
KAHVALTI ÖRNEĞİ
- Beyaz peynir/ kaşar peyniri 1 adet kayısı kıvamında haşlanmış yumurta (omlet veya menemen de olabilir) Bol domates ve salatalık Ceviz ve fındık Tam buğday ekmeği 1 su bardağı taze sıkılmış meyve suyu (kilo problemi yok ise) veya süt
- 1 su bardağı süt veya yoğurt Sade yulaf ezmesi 1-2 porsiyon meyve 10 adet badem veya 10 adet fındık
- 2 ince dilim tam buğday ekmeğinden beyaz peynirle yapılmış tost 1 adet yumurta Bol yeşillik 6-8 adet zeytin 1 su bardağı taze sıkılmış meyve suyu (kilo problemi yok ise) veya süt
Sofra’da Bu Ay
- Mevsimin Olmazsa Olmazları Elma & Armut
- Baharat Karışımları
- Sağlıklı Çocuk Tarifleri