Kavun Dolması Tarifi
Osmanlı Saray Mutfağının Özel Yemeklerinden Kavun Dolması Tarifi
Malzemeler
Yapılışı
-
1
Pirinci yarı yarıya haşlayıp süzün. Badem ve dolmalık fıstığı ayrı ayrı yapışmaz yüzeyli tavada kısık ateşte kavurun.
-
2
Kuş üzümünü 10 dakika sıcak suda bekletip süzün. Maydanoz, dereotu ve biberiyeyi ince kıyın. Kıymayı bir tencereye alıp, suyunu salıp çekene dek pişirin.
-
3
Üzerine tereyağı, sıvı yağ, yemeklik doğranmış soğan ilave edin ve soğan yumuşayana dek pişirip ocaktan alın. Kıymaya haşlanmış pirinç, dolmalık fıstık, kuş üzümü, maydanoz, dereotu, biberiye, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın.
-
4
Kavunların düz durması için alt kısımlarını hafifçe kesin. Üst kısımlarını kapak olacak şekilde çıkarın. Kavunların içini dolduracağınız kısmın yüksekliği 10 cm olacak şekilde üstten kesin.
-
5
Çekirdeklerini çıkarın. Yandaki etli kısımları 1 parmak kalacak şekilde kavunların içini alın. Hazırladığınız kıymalı harcı içlerine paylaştırın. Kavunların kapak çıkardığınız bölümünü de soyup, kuşbaşı doğrayın.
-
6
Üzerlerine kapaklarını koyun ve alüminyum folyo ile sarın. Bir fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirin.
-
7
Alüminyum folyoyu çıkarıp kapaklarını yana alın. Yeniden fırına verip, kavunlar yumuşayana dek pişirin. Kuşbaşı doğradığınız kavun parçalarını 1 yemek kaşığı tereyağında birkaç dakika soteleyin.
-
8
Kıyılmış maydanoz, pul biber ve karabiber ekleyip dolmaların yanında servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Mevsimin Olmazsa Olmazları Elma & Armut
- Baharat Karışımları
- Sağlıklı Çocuk Tarifleri