Kalakay Çöreği
Yazın geldiğini müjdeleleyen Hıdırellez, Anadolu’dan Orta Asya’ya, Balkanlar’dan Mezopotamya’ya kadar farklı lezzetlerle kutlanıyor. Hıdırellez sabahı bolluğun ve bereketin artacağına olan inançla hamurlar yoğurulur, sütler sağılır. Her yörede farklı yemekler pişer. Tatarlar ise Hıdırellez gününe özgü Kalakay çöreği pişirirler.
Malzemeler
Yapılışı
-
1
Geniş bir kaseye yumurtayı alın. Üzerine süt, yoğurt, ayçiçeği yağı, tereyağı ve şekeri ekleyip karıştırın. İyice homojen bir kıvam aldıktan sonra elenmiş un, karbonat, kabartma tozu, tuz, zerdeçal ve susamı katın. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini mutfak bezi ile örtüp 20 dakika dinlendirin.
-
2
Hamuru yağlanmış orta boy fırın kabına elinizle eşit miktarda yayın. Üzeri için yağ ve yumurta sarısını çırpın. Hamurun üzerine sürüp bıçak yardımı ile şekil verin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından alıp ilk sıcağı geçince dilimleyin ve servis yapın.
-
3
NOT: Bu tarifin içeriği bölgesel olarak farklılıklar gösterir. Kimi bölgede mayalı hamurdan yapılırken, kimi bölgede de zerdeçal ve susam eklenmez.
Sofra’da Bu Ay
- Mevsimin Olmazsa Olmazları Elma & Armut
- Baharat Karışımları
- Sağlıklı Çocuk Tarifleri