Ev Yapımı Kangal Sucuk
Tamamen kendi damak zevkinize göre ev yapımı sucuklar hazırlamak ister misiniz? Öyleyse Sibel Göktürk'ün sucuk yapım aşamalarını takip edin!
Malzemeler
Yapılışı
-
1
* Dana döş eti kıyma makinesinde çekip, geniş bir tepsiye alın. Baharatları, tuz ve sarımsağı ekleyin. Lezzetlerin birbiriyle özleşmesi için iyice yoğurun. Yoğurma işlemi sucuk yapımında önemli bir yere sahiptir.
* Daha sonra kıymayı mayalandırmak için üzerini kapatmadan buzdolabının alt rafında 24 saat dinlendirin. Mayalanma süresine sadık kalmanızda fayda var. Çünkü daha az sürede mayalandırılan sucuğun tadı bozuk olur.
* Kasaptan alınan kurutulmuş zarları kangal sucuk yapmak için 40 cm. parmak sucuk yapmak için ise 20 cm uzunluğunda kesin. Derin bir kapta bol miktarda su kaynatıp, ocağın altını kapatın. İçine 1 su bardağı sirke ekleyip, zarları ilave edin. Su ılınana dek zarları suyun içinde dinlendirin. Hijyen sağlamak için aynı işlemi bir kez daha tekrarlayın. Bu sırada zarları suyun içinde çok fazla bekletmemeye dikkat edin. Aksi takdirde zarlar zarar görebilir.
* Kıyma makinesine sucuk aparatını takın. Zarı sucuk aparatına geçirin. Bu işlemi yaparken zarın patlamamasına ve zarın içinde hava boşluğu kalmamasına özen gösterin. Çorba kaşığı yardımıyla kıymadan makineye doldurun. Kıyma makinesinin kolunu çevirip, zarı yavaş yavaş doldurun. Diğer yandan da tahta havan tokmağı ile kıymayı üstten bastırın.
* Sucuk yapımını ilk kez deniyorsanız bu noktada kıymayı bastırmak için yardım alabilirsiniz. Doldurma işlemi bitince, iki ucu ayrı ayrı iple bağlayın. Daha sonra uçları birbirine bağlayın.
* Serin, havadar ve güneş ışığı almayan bir yerde 5-6 gün, asarak dinlendirin. Asma sırasında sucukların birbirine veya herhangi bir eşyaya değmemesine özen gösterin. Kurutma sırasında fazla suyu buharlaşan sucuğun renginde değişme gözlenir. Bu renk değişimi, sucukların yenmeye hazır olduğunun göstergesidir.
SUCUK YAPARKEN BUNLARA DİKKAT!
* Damak tadınıza göre yukarıda yer alan tarifte verdiğimiz baharat, tuz ve sarmısak miktarında oynamalar yapabilir, arzuya göre acı tozbiber veya acı kırmızı pulbiber ekleyebilirsiniz.
* İşlem sırasında tüm malzemenin iyice yoğrulması gerekir. Az yoğrulan sucuğun tadında bozulmalar olur.
* Sert sucuk yapmak için tarifimizdeki kavram yağı miktarı azaltılmalıdır.
* Mangallık sucuk yapmak için kavram yağı miktarı biraz daha artırılmalıdır. Bu şekilde yağlı bir sucuk elde edilir.
* Doldurma sırasında zar yırtılırsa, yırtılan yerden bağlayıp, parmak sucuk olarak da değerlendirebilirsiniz.
* Sucuğu kullanmadan hemen önce suyla ıslatırsanız, zarın daha kolay temizlendiğini görürsünüz.
* Yenmeye hazır hale gelen sucukları bezlere sararak buzdolabında saklayabilirsiniz.
* Ev yapımı sucuğun rengi hazır sucuklara kıyasla daha koyu renkli olmaktadır
Sofra’da Bu Ay
- Muz ile Işıldayan Tarifler
- Yeni Yılın İlk Kahvaltı Tabakları
- Muhteşem Ana Yemekler