"Bahar yorgunluğuna yenik düşmeyin!"

Mevsim değişiklikleri bedenimizde ve ruhumuzda farklı etkiler yaratır. Özellikle ilkbaharda canlanan ruhumuz aktivitemizi yükseltmek isterken, bedenimiz bu canlılığa uyum sağlayamaz. Bu yüzden de baharın ilk günlerinde kendimizi daha yorgun, halsiz ve isteksiz hissederiz. 'Bahar yorgunluğu' olarak adlandırılan bu durum, hayat kalitemizi ve çalışma tempomuzu da olumsuz etkileyebilir. Birkaç basit beslenme önerisi ile vücudumuzun bahara alışmasını sağlayabiliriz. Mevsim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltacak beslenme detayını şöyle sıralayabiliriz:

* Su içme alışkanlığı kazanın
Mevsim değişikliğine bağlı dolaşım problemlerinden kurtulmak için, bol bol su için! Günde 2.5-3 litre su içerek bedeninizdeki toksinleri uzaklaştırıp, kendinizi daha enerjik hissedebilirsiniz. Susamadan da su içmeyi alışkanlık haline getirin.

* C vitaminini yeterli ve düzenli tüketmeyi ihmal etmeyin
Bedenin C vitamini ihtiyacı ilkbahar ve yaz döneminde artar. Eğer C vitaminini doğal besinler ile yeteri kadar alamıyorsanız, mevsim değişikliğinin oluşturduğu problemleri şiddetli bir şekilde ve uzun süre yaşamak zorunda kalabilirsiniz. Sofranızda C vitamini yönünden zengin olan sebze-meyvelere yer verin. Sigara içenlerin C vitamini ihtiyacı normal kişilerin iki katıdır. Bu nedenle sigara tiryakilerinin beslenmelerine daha fazla dikkat etmeleri gerekiyor.




* Alkolü kontrollü tüketin
Alkol tüketimi, mevsim değişikliği problemlerini kamçılayan bir faktördür. Özellikle ilkbaharla birlikte değişen hava şartları sebebiyle alkol tüketimi kontrollü olmalıdır. Bu nedenle mevsim geçişlerinde alkol miktarını minimuma indirmeye dikkat etmek gerekir. Eğer alkol alacaksanız hafif olanları tercih etmeli ve 1-2 kadehten daha fazlasını tüketmemelisiniz. Vücudun alkolden daha az etkilenmesi için hem alkolle birlikte hem de alkol tüketiminden sonra bol su içmeye özen gösterin.

* Kafein tüketiminde dikkatli olun
Günlerin uzamaya başladığı ilkbahar günlerinde sabah uyanabilmek, gün içinde oluşan yorgunluğu yenmek için beş çayında ve akşam sofralarında tükettiğimiz çay-kahve miktarını kontrol altında tutmalıyız. Mevsim değişikliği sebebiyle oluşan yorgunluğu üzerimizden atmak için aşırı kafein tüketmek yanlış bir uygulamadır. Çünkü kafein fazlaca alındığında kalp çarpıntısına ve vücuttan su kaybına neden olabilir. Az miktarda kafeinin uyarıcı etkisi olduğu doğrudur. Ancak 4 kupa kahveden daha fazlası, Olimpiyat Komitesi tarafından bile doping olarak kabul edilmektedir.

* Yeterli ve düzenli beslenin
Günlerin uzamaya başlaması, akşam yemeklerinin geç yenmesine sebep olmaktadır. Sabah kahvaltılarının öğle vaktine sarkması da öğle öğünlerinin geçiştirilmesine yol açmaktadır. Bu dönemde az ve sık beslenmemiz oldukça önemlidir. Düzensiz beslenme ve uzun süreli açlıklar, kan şekerinin düşmesine veya yükselmesine neden olabileceğinden, mevsim değişikliği yorgunluğunu daha kötü hale getirebilir. Bu yüzden mevsim geçişi yaşadığımız şu dönemde, günde 6 öğün beslenmeye ve gün içinde 4 saatten uzun aç kalmamaya özen göstermelisiniz.

* Beslenme kadar uyku düzeni de önemlidir

Diğer mevsimlerde olduğu gibi ilkbaharda da uykunuza dikkat etmelisiniz. Çünkü uykusuzluk veya düzensiz uyuma kendinizi daha yorgun hissetmenize yol açar. Bunu aşmak için günde 6-8 saat uyumaya dikkat etmelisiniz.

Sofra’da Bu Ay

  • Muz ile Işıldayan Tarifler
  • Yeni Yılın İlk Kahvaltı Tabakları
  • Muhteşem Ana Yemekler
ve Daha Fazlası ...