Bayram sofrası için sağlık önerileri
Bayrama sayılı günler kala, Ramazan ayı boyunca birbiri ardına sıralanan sahur ve iftar sofralarının yerini, artık bayram ziyafetleri alacak. Heyecan dolu sahur saatleri, "aman dikkat gün boyu boş olan midemizi birden doldurup, yormayalım" diyerek, ölçülü davranmaya çalıştığımız iftar öğünleri bu yıl da geride kalıyor. Nice ramazanlar nice bayramlar geçirmek hepimizin ortak dileği. Mutlu ve sağlıklı yaşamanın yolu sağlıklı beslenmeden geçiyor. Her zaman olduğu gibi bayramlarda da sağlıklı beslenme ilkelerine uymalı, sağlıklı bayram sofraları oluşturmaya özen göstermeliyiz. Peki en sağlıklı bayram sofrası için neler yapmalıyız?
1. Porsiyon hakkınızı doğru kontrol edin:
Bayram günleri ikramsız ve tatlısız olmaz. Bayramı hem sahip olduğunuz vücut ağırlığı ile sonlandırmak, hem de ikramlarda sevdiğiniz tatlardan uzak durmamak istiyorsanız, günlük beslenme hakkınızı takip edip, tüketim miktarlarına özen göstererek bayram yiyeceklerinden tadabilirsiniz.
2. Şeker, çikolata ve tatlı olabilecek en az miktarda olsun:
3. Çok yedim veya çok yiyeceğim deyip bütün günü aç geçirmeyin:
Bayramda aralarda fazla yiyecek tüketeceğinizi düşünerek normal ana öğünlerinizi atlar, ya da akşam çok yedim diye bütün gün aç kalırsanız, kendini bir türlü dengeleyemeyen kan şekeri size yorgunluk ve tatlı krizleri yaşatır. Bayram süresince kan şekerinizin dengeli yükselip alçalması için ana öğünleri atlamadan yeterli beslenmeye devam edin.
4. İçeceklere dikkat:
Günlük enerji ihtiyacınızın yüzde 20 veya yüzde 30'u kadarını içeceklerden ekstra olarak almamak için şekerli içecekler yerine su içmeyi tercih edin. Bitki çayları, açık çay, ayran ve taze sıkılmış meyve suları da daha sağlıklı alternatifler olacaktır. Bayram süresince de su içmeyi ihmal etmeyin ve günde 8–15 su bardağı su tüketmeye devam edin.
5. Sağlıklı beslenme konusunda siz "öncü" olun:
Eğer siz ev sahibi iseniz, misafirlerinizin sağlığını düşünecek şekilde hareket edin. Sağlıklı ve hafif yemekler, tatlılar ile hem siz formda kalın, hem de misafirleriniz…
6. Kuruyemiş tabağının dibini görmeyin:
Zengin Omega-3, posa, magnezyum ve E vitamini içerikleri ile oldukça sağlıklı olan yağlı kuruyemişler, geleneksel bayram ikramlarından biridir. Fakat her besin gibi kuruyemişler de tüketim. miktarı abartılırsa zarar verir. Çünkü kuruyemişler küçük kalori bombalarıdır. Bu nedenle fındık, fıstık ve badem tüketiminde günde toplam 10-15 adet, cevizde ise 3-5 adetten fazla yememeye özen gösterin.
7. Hafif olanları tercih edin, ağır olanlardan uzak durun:
Sindirim sisteminizi yormamak ve kilo almadan bayramı noktalamak için kızartma ve kavurma yöntemi ile pişmiş olan yemekleri bırakın veya minimum miktarda alın. Izgara, buğulama, fırında ve haşlama gibi sağlıklı yöntemler ile pişmiş olan yiyeceklere yönelin.
8. Bugünün işini yarına bırakmayın:
Sağlıklı beslenmek ve hareketli yaşamak bugün de, yarın da olabilecek en doğru yaşam şeklidir. Bugün çok abartılı davranıp, sağlıklı beslenme ve sporu artık klasikleşen pazartesi sabahlarına bırakmayın.
9. Açık büfede doğru yiyeceklere yönelin:
Eğer bayramda tatildeyseniz, açık büfe seçenekleri arasında en sağlıklı olanları tercih edin. Izgara pişirilmiş etler, zeytinyağlı sebze yemekleri, az zeytinyağı ve limon sosu ile tatlandıracağınız salata, 1-2 dilim ekmek veya 2-4 kaşık bulgur pilavı, makarna ve ayran ya da cacık veya 1 kase sütlü tatlı sağlıklı seçeneklerdir. Yemeğinizi yavaş ve iyi çiğneyerek yemek sizi açık büfe canavarı olmaktan koruyacaktır.
10. Hareket berekettir, bayramınız bereketli olsun:
Her zaman her yerde, olabilecek maksimum enerjiyi harcayın. Ne kadar hareketli olursanız vücudunuz o kadar çok enerji harcar.
Sofra’da Bu Ay
- Muz ile Işıldayan Tarifler
- Yeni Yılın İlk Kahvaltı Tabakları
- Muhteşem Ana Yemekler