Balık nasıl temizlenir ve nasıl saklanır?
Pulsuz ve küçük balıkların temizlenmesi:
Pulsuz ve küçük boydaki (hamsi, gümüş, kıraça gibi) balıkları temizlerken bıçağa gerek yoktur. Balığı sol avucunuzun içine alıp sağ elinizin işaret ve başparmağı vasıtasıyla balığın kafasını kopararak ve sonra baş parmağınızı karnına sokup yararak temizleyebilirsiniz. Ardından bol suyla iyice yıkayın. Balıkları kılçıklı bırakabileceğiniz gibi, pişireceğiniz yemeğe göre, kılçıklarını çıkarabilirsiniz. Bu işlem için karnını yardığınız parmağınızı hiç çıkarmadan kuyruğa kadar yürütmek ve sonra kılçığı ileri geri hafifçe oynatıp yumuşak hareketlerle yerinden çıkarmak gerekir. kılçıklarını çıkarıp (fileto) balıkları açık veya kapanmış olarak kullanabilirsiniz. Sardalya pullu balık olmakla birlikte yine aynı yöntemle ayıklanır. Ancak ayıklamadan önce pullarını temizlemelisiniz. Pullar iri ve yumuşak olduğu için, bu işlemi bıçak kullanmadan, parmaklarınızla yapabilirsiniz.
Balık nasıl temizlenir ve nasıl saklanır?
Kalamar nasıl temizlenir:
Kalamar temizlemek sanıldığının aksine çok kolaydır. Temizlemeniz gereken sadece kalamarın içi ve dış yüzeyini kaplayan zardır. Önce kalamarın kanatlarını tutarak çekin ve gövdesinden ayırın. Kanatlarını atmayın onlarda yeniyor. Kalamarın kafasından tutarak çekin ve gövdesinin içindeki organları ile birlikte dışarı gelmesini sağlayın. Kollarını atmayın çok lezzetlidirler. Uzakdoğulular kalamarın uzun kollarının insana özel güçler verdiğine inanırlar ve yedikleri kalamarda özellikle bu kolların olmasına özen gösterirler. Kafasıyla birlikte dışarı jelatinimsi bir kemiğin çıktığını fark edeceksiniz. Bunu çekerek çıkartın bu kıkırdak kalamarın tek kemiğidir. Organları çıkarıp attıktan sonra kalamarın zarını temizleyin. Bir bıçak ucuyla zarı kaldırın ve üzerinde hiç kalmayacak şekilde çekerek, ayırın. İçinden bembeyaz eti çıkacaktır. Aynı şekilde kanatların zarını da etmizleyin. Kollardaki görünen zarların alabildiğinizi alın ama fazla uğraşmayın çünkü kollar o şekilde de yenilebilir. İçini ve dışını iyice yıkayıp temizleyin. Temizledikten sonra kalamarın gövde kısmı halka halka doğranır kanatlar uygun büyüklüklerde parçalanır. Kolları uzunluklarına göre bir kaç parçaya bölünür. Artık pişirilmeye hazırdır.
Balık nasıl temizlenir ve nasıl saklanır?
Karides nasıl ayıklanır:
Karidesleri isterseniz çiğ olarak, isterseniz öncesinde 2-3 dakika haşlayarak ayıklayabilirsiniz. Size hafif haşlanarak temizlenme tarifini vereceğim, ancak temizleme şekli her ikisinde de aynıdır. Büyükçe bir tencereye bolca su koyun. İçine biraz tuz, 1 limon suyu ve 1/2 bardak sirke ekleyin. Tencerenin altını yakın, kaynamaya yakın karidesleri içine atın, karıştırın ve 2-3 dakika sonra delikli kepçe ile bir tabağa çıkarın. Karidesler soğuduktan sonra, önce baş kısmınıtutun, hafif çekerek çıkarın. Ardından derisini baş kısmındanbaşlayarak spiral şeklinde soyun. Zaten kolayca ayrılacaktır. Son olarak kuyruk kısmınıhafif çekin o da ayrılacak ve karidesiniz temizlenmiş olacaktır. Karidesin sırt kısmında siyah bir ipçik vardır. Bıçak ucuyla hafifçe yararak bunu da alınca karidesleri istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.
Balık nasıl temizlenir ve nasıl saklanır?
Balık nasıl saklanır:
Balıklar kış aylarında genelde oda sıcaklığında (20 derecede) 20 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden durabilirler. Eğer bu süre 20 saati geçecekse, temizlenip hemen buzdolabına kaldırılmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik hacminde 3 gün, daha uzun süreli saklamalar muhakkak üç yıldızlı buzdolaplarının -18 derecelik derin dondurucularında veya bağımsız derin dondurucularda yapılmalıdır. Balıkları dondurmadan önce hafifce tuzlamakta yarar vardır. Eti diriliğini muhafaza eder. Balıkları donmuş olarak muhafaza ederken dikkat edilecek önemli bir nokta da çözülmüş balıkları tekrar dondurmamaktır. Balıklar dondurulmadan önce temizlenmelidir. Ancak hamsi, sardalya ve gümüş gibi balıklar bunun istisnasıdır. Bu balıkların temizlenmeden saklanması gerekir.
Balık nasıl temizlenir ve nasıl saklanır?
Dondurduğunuz balıkları çözdüğünüz taktirde tekrar dondurmamalısınız bakteri üremesi açısından sakıncalı olabilir. Bu nedenle donduracağınız balıkları birer öğünlük parçalara ayırarak dondurmak en doğrusudur. Balığı dondurmadan önce buzdolabı poşetine koymalı, üzerine balığın cinsini, dondurulduğu tarihi içeren bir etiket yapıştırın. Hazırladığınız balıklaları önce buzdolabının 0 ila +5oC’lık bölümünce birkaç saat soğutun, daha sonra derin dondurucuya yerleştirin. Bu işlem esnasında derin dondurucunuzu “şoklama” konumuna getirmelisiniz. Balığı çözeceğiniz zaman ise, iri balıkları buzdolabının normal kısmına alıp bir gün dinlendirerek çözebilirsiniz. Haşlanmış küçük karidesleri ise hemen sıcak suya atabilirsiniz.Sofra’da Bu Ay
- 2025 Trendi Swicy Lezzetler
- Selin Kutucular'la Sofra'ya Özel
- Düşük Karbonhidrat Yüksek Lezzet Menüler