Birbirinden leziz turşu tarifleri
Pratik Patlıcan Turşusu Tarifi
Malzemeler
1 demet pazı yaprağı
2 adet büyük boy patlıcan
1 su bardağı su
4 diş sarmısak
1 çorba kaşığı nar ekşisi
Yarım limonun suyu
1 kahve fincanı sirke
Tuz,
nane,
pulbiber
1 adet domates
3 dal taze soğan
1 tatlı kaşığı salça
1 demet maydanoz
1 adet kırmızı
1 adet çarliston biber
Pratik Patlıcan Turşusu Yapılışı
DÜZ bir tepsiye 1 su bardağı su koyun. İçerisine 3 diş dövülmüş sarmısak, tuz, nar ekşisi, nane, limon suyu, sirke ekleyip kaynamaya bırakın. Diğer tarafta 2 adet patlıcanı alacalı soyup, çok ince, uzunlamasına dilimleyin. Kaynayan ekşili suya patlıcanları tek sıra halinde dizin. Ocağı kısıp, patlıcanları yumuşamaya bırakın. Diğer tarafta pazı yapraklarını yıkayıp, kaynayan patlıcanların üzerine serin. 1-2 dakika sonra ocağı kapatın. Küp doğranmış domates, 1 diş sarmısak, salça, pulbiber, ince kıyılmış taze soğan, maydanoz ve biberleri çatal yardımıyla ezin. Sebzeleri kaynar sudan çıkarıp tabağa alın. Patlıcandan bir dilim alıp üzerine bir yaprak uzunlamasına pazıyı serin. 1 çay kaşığı domatesli harçtan koyup, yaprak sarması gibi sarın. Tabağa dizip, kalan ekşili suyu üzerine gezdirin. Soğuyunca servis yapın.
Birbirinden leziz turşu tarifleri
Lahana Turşusu Tarifi
Malzemeler
1 adet sert ve mümkünse ayaz görmüş lahana
1 paket ekmek mayası
1 çorba kaşığı pulbiber
l Yarım çay bardağı sirke
1 avuç iri tuz
Sıcak su
Lahana Turşusu Yapılışı
LAHANALARI irice parçalayıp, cam bir kavanoz veya toprak küpe koyun. Üzerine tuz ve suyu ekleyin. Yün bir bezle kabın ağzını kapatıp sıkıca bağlayın. Her gün turşu kabındaki suyu başka bir kaba dökerek karıştırın ve havalandırın. Bu işlemi 6 gün boyunca tekrarlayın. Daha sonra sirkeyle mayayı açın ve bulbiberle karıştırıp turşuya dökün. Kavanozun kapağını kapatın. Turşunuzu 15-20 gün sonra yiyebilirsiniz.
Birbirinden leziz turşu tarifleri
Turşu Yahnisi Tarifi
Malzemeler
1 kg lahana turşusu
Yarım kg iri doğranmış kuzu eti
3 çorba kaşığı tereyağı
2 adet orta boy soğan
2 adet havuç
1 adet kırmızı salçalık biber
1 çorba kaşığı biber salçası
Yarım kesmeşeker
1-2 diş sarmısak
3 çorba kaşığı kalın bulgur
2 çay kaşığı pulbiber
Birkaç yaprak reyhan (taze veya kuru)
Turşu Yahnisi Yapılışı
LAHANA turşusunu irice doğrayın. Yıkayıp süzdükten sonra kenara alın. Tereyağını eritip eti ilave edin ve suyunu çekip tekrar salıncaya kadar kavurun. Havuç ve kırmızı biberi jülyen doğrayın. Yemeklik doğradığınız soğanları, havucu ve kırmızı salçalık biberi ve salçayı ete ekleyin. 1-2 dakika kavurup lahana turşusunu tencereye katın. Çentilmiş sarmısak, pulbiber ve şekeri ilave edip pişmeye bırakın. Ağır ateşte 40 dakika pişirdikten sonra bulguru ekleyin. Etler ve lahanalar iyice pişene kadar 10-15 dakika daha ocakta tutun. Reyhan serpip servis yapın.
Birbirinden leziz turşu tarifleri
Sarmısak Turşusu Tarifi
Malzemeler
20 baş sarmısak
Yeteri kadar su, sirke ve kaya tuzu
Sarmısak Turşusu Yapılışı
SARMISAKLARIN dış kabuklarından birkaç katını alın. Saplarını 2-3 cm kalacak şekilde kesin. Büyük bir kavanoza arada boşluk bırakmadan yerleştirin. Salamurasını, 1 litre suya, 6 çorba kaşığı kaya tuzu ve 1 su bardağı sirke olacak şekilde hazırlayın. Kavanoza koyduğunuz sarmısakların üzerini geçecek kadar salamura ekleyin. Kapağını kapatıp 15-20 gün güneş görmeyen serin bir yerde bekletin.
Birbirinden leziz turşu tarifleri
Dolmalık Biber Turşusu Tarifi
Malzemeler
10-12 adet kırmızı ve yeşil dolmalık biber
Yarım lahana
1-2 adet havuç
2-3 diş sarmısak
Bir buçuk litre su
Çay kaşığının ucu ile limon tuzu
2 çorba kaşığı kırılmış kaya tuzu
Dolmalık Biber Turşusu Yapılışı
DOLMALIK biberlerin üst kısmını kesip, çekirdek yataklarını temizleyin. İyice yıkayıp, kenara alın. İç harcı için lahana, havuç ve sarmısağı kıyıp, derin bir kasede harmanlayın. 2-3 adet dolmalık biberi kapak yapmak üzere kenara ayırın. Kalanların içine harcı pay edin. Kenara ayırdığınız dolmalık biberleri üçe, dörde kesip harç doldurduğunuz biberlere kapak yapın. Salamurayı (tuzlu su) hazırlamak için derin bir kapta su, limon tuzu ve 2 çorba kaşığı kırılmış kaya tuzunu tahta bir kaşıkla iyice karıştırın. Bir buçuk veya 2 litrelik kavanoza dolmalık biberleri sıkıca yerleştirip, üzerine salamurayı dökün. Salamura, kabın üzerine kadar çıkmalı. Kabın kapağını sıkıca kapatıp, yaklaşık 15 gün dinlendirin.
Sofra’da Bu Ay
- 2025 Trendi Swicy Lezzetler
- Selin Kutucular'la Sofra'ya Özel
- Düşük Karbonhidrat Yüksek Lezzet Menüler