Cips sevenler için evde kolayca yapılabilecek sağlıklı cips tarifleri
Kiminin bağımlısı olup her gün paket paket aldığı cipsi evde en sağlıklı şekilde kendi ellerinizle kolayca hazırlamanız mümkün. Üstelik tamamen doğal malzemelerden oluştuğu için ev cipsleri çok daha leziz oluyor. İşte evde yapabileceğiniz sağlıklı ve pratik cips tarifleri…
Gelin itiraf edelim, hepimiz patates cipsini çok seviyoruz. Ancak marketten aldığımız patates cipsleri konusunda da içimiz hiç rahat değil. Bu durumda ne yapıyoruz? Kendi patates cipsimizi kendimiz yapıyoruz. Üstelik çok da kolay bir tarif...
işte tarifi;
PATATES CİPSİ MALZEMELERİ;
1 kg taze patates
1 kg sıvıyağ
HAZIRLANIŞI;
PATATESLERİN kabuklarını soyup robotta veya rendenin cips bölümünde rendeleyin. Su dolu derin bir kapta 1 saat bekletin. Sonrasında suyunu dökün ve yeniden su doldurup 1 saat daha bekletin. Bu işlemi, 5 kez daha tekrarlayın. Bunun nedeni, patatesin nişastasının tamamen çıkmasıdır. Bu şekilde patatesler toplam 5 saat suda kaldıktan sonra, sudan çıkarıp, iyice süzün. Kızdırılmış sıvıyağda altın sarısı rengi alana dek kızartın. Cipslerin biraz daha çıtır olması için, cipslerinizi aynı yağda ikinci kez kızartın. Servis yapın.
Cips sevenler için evde kolayca yapılabilecek sağlıklı cips tarifler
Yerelması uzun süre ihmal ettikten sonra yeniden keşfettşğimiz sebzelerden biri.Çok da besleyici ve doyurucu bı sebzeyi cips formunda tüketmek sizin için farklı bir lezzet, çocuğunuz içinse ne olduğunu anlamadan sebze tüketimi anlamına geliyor. İşte yerelması cips tarifi;
YERELMASI CİPSİ MALZEMELERİ;
500 gram yerelması
1 limonun suyu
1 diş sarımsağı iki eşit parçaya bölün.
1 dal biberiye
Tuz
Karabiber
Toz zerdeçal
2 su bardağı sıvı yağ
HAZIRLANIŞI;
Yerelmasını su altında elinizle ovarak temizleyin. Taze sıkılmış limon suyu eklenmiş suda bekletin. Bu işlem kararmayı önler.
Yer elmalarını ince ince dilimledikten sonra tekrar suda bekletin. Sarımsağı iki eşit parçaya bölün. Ayıklanmış biberiye yapraklarını incecik kıyıp tuz, taze çekilmiş tane karabiber ve toz zerdeçalla karıştırın.
Bol suda durulayıp kuruladığınız yer elmalarını iyice kızmış kızartma yağında kızartın. Kızarmış yer elmalarını hazırladığınız baharat karışımıyla harmanlayıp bekletmeden tüketin.
TARİF DETAY
Cips sevenler için evde kolayca yapılabilecek sağlıklı cips tarifler
Makarnanın her türlüsünü çok seviyorsunuz, biliyoruz. Çünkü biz de çok seviyoruz. Peki hiç makarnadan yapılmış cips yediniz mi? Makarna sevenler bu cipse bayılacak, garanti ediyoruz...
MAKARNA CİPSİ MALZEMELERİ;
1 paket makarna (uzunluğundan dolayı spagetti makarna kullanmayın)
3 yemek kaşığı mısır unu
2 yemek kaşığı toz parmesan peyniri
1/4 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
Toz kırmızı biber
HAZIRLANIŞI;
Makarnayı bol suda 8-10 dakika kadar haşlayıp süzün. Haşlayıp suyunu süzdüğünüz makarnalarınızı soğuk suya tutup iyice yıkayın.
Mısır unu, parmesan peyniri, taze çekilmiş karabiber ve toz kırmızı biberi karıştırıp haşlanmış makarnalar ile harmanlayın. Makarnaları yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsilerine tek kat olacak şekilde yayın ve 200 derece fırında 10-12 dakika pişirin.
Sarımsaklı yoğurt sos ya da acı sos ile servis edebilirsiniz.
TARİF DETAYCips sevenler için evde kolayca yapılabilecek sağlıklı cips tarifler
Nohut protein deposu olması bakımından herkesin beslenmesinde mutlaka bulunması gereken bakliyatlardan. Ne var ki herkes tarafından da çok sevilmiyor. Eğer siz de nohut sevmeyen gruptaysanız bir de nohut cipsini deneyin. Pişman olmayacaksınız.
NOHUT CİPSİ MALZEMELERİ;
250 gram haşlanmış nohut
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Yarım çay kaşığı toz sarımsak
Tuz
HAZIRLANIŞI;
Bir gece öncesinden suda bekletilmiş ve haşlanmış nohudu iki kağıt havlu arasında sağa sola doğru hareket ettirerek kabuklarını soyun. Kabuğunu ayıkladığınız nohutları, zeytinyağı, kırmızı toz biber, toz sarımsak ve tuz ile harmanlayın.
Tabanında yağlı kağıt bulunan fırın tepsisine aldığınız nohutları 200 derece fırında 20 dakika pişirin. Kapağı kapalı bir kavanozda saklayın.
TARİF DETAYCips sevenler için evde kolayca yapılabilecek sağlıklı cips tarifler
Cips denince aklımıza genelde tuzlu atıştırmalıklar geliyor ama tatlı sevenleri memnun edecek cipsler de var. Örneğin ballı ve tarçınlı elma cipsi gerçekten çok nefis oluyor. Denemek isterseniz tarifi burada...
BALLI TARÇIN CİPSİ MALZEMELERİ;
4 adet orta boy elma
2 yemek kaşığı bal
1 çay kaşığı tarçın
HAZIRLANIŞI;
Elmaları iyice yıkayıp kuruladıktan sonra bütün halde ince ince dilimleyip yağlı kâğıt serilmiş tepsiye dizin. Dilimlerin üzerine fırçayla balı yayın. Tarçını küçük bir süzgeç yardımıyla elmaların üzerine serpin. 120 derece fırında 1 saat pişirin ve ılındıktan sonra tüketin.
TARİF DETAYCips sevenler için evde kolayca yapılabilecek sağlıklı cips tarifler
Yoğurtla da tüketebileceğiniz enfes bir tarif!
KABAK CİPSİ MALZEMELERİ;
1 adet orta boy kabak
1 yemek kaşığı toz parmesan
½ çay bardağı yağsız süt
Yağlı kağıt
İsteğe bağlı olarak seçilecek baharatlar
HAZIRLANIŞI;
Bir kasede istediğiniz baharatları ve toz parmesanı harmanlayın. Kabakları ince ince dilimleyin. Hazırladığınız dilimleri önce yağsız süte ardından hazırladığınız karışıma batırın. Ardından üzerine yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya
TARİF DETAYCips sevenler için evde kolayca yapılabilecek sağlıklı cips tarifler
Misafirlerinize de gayet keyifle ikram edebileceğiniz sağlıklı bir atıştırmalık...
EV YAPIMI LAVAŞ CİPSİ MALZEMELERİ;
3 adet tam buğday lavaş
1 yumurta beyazı
1-2 çay kaşığı toz tatlı biber
1 yemek kaşığı susam
1 yemek kaşığı mavi haşhaş
1 tatlı kaşığı çörek otu
Beyaz Peynirli Guacamole için
1 adet avokado, olgun ve çatalla ezilmiş
1 kibrit kutusu beyaz peynir, çatalla ezilmiş
3-4 sap maydanoz yaprağı, iri doğranmış
1/2 limonun suyu
2 çimdik tuz
1/2 diş sarımsak, ezilmiş
8-10 adet minik çeri domates, ortadan ikiye bölünmüş
HAZIRLANIŞI;
Fırını 190 dereceye ısıtın. Lavaşları önce uzunlamasına dörde bölün ve her parçayı üçgenlere bölün. İki fırın tepsisine lavaşları aralarında boşluklar olacak şekilde dizin. Yumurtanın beyazını bir tepsideki lavaşların yarısına sürün ve üzerlerine hemen tatlı toz biber serpin. Lavaşların tepside geri kalanına yine yumurta beyazı sürüp, susam serpin. Aynı şekilde diğer tepsideki lavaşlara da iki seferde yumurta beyazı sürüp, mavi haşhaş ve çörek otu ile süsleyin. (Eğer tüm yumurta beyazını bir seferde sürerseniz, siz malzemeleri serpmeye başlayana dek kururlar ve lavaşa yapışmazlar.) Hazırladığınız lavaşları fırına verin ve üzerleri kızarana dek 5-10 dakika kadar fırınlayın.
Bu esnada beyaz peynirli guacamole'yi hazırlamak için avokadoyu, beyaz peyniri, maydanozu, limon suyunu, tuzu, sarımsağı ve çeri domatesleri bir kasede iyice karıştırın. Fırından çıkardığınız renkli lavaş cipslerini 5 dakika oda sıcaklığında dinlendirin ve beyaz peynirli guacamole ile birlikte servis edin.
TARİF DETAYCips sevenler için evde kolayca yapılabilecek sağlıklı cips tarifler
Adını duyunca şaşırmış olabilirsiniz ama şaşırmayın. Demir, kalsiyum ve C vitamini deposu olan lahanayı cips olarak da tüketebilirsiniz. Üstelik yapılışı da çok kolay. İşte tarifi...
FIRINDA LAHANA CİPSİ MALZEMELERİ;
1 lahananın ince yaprakları
Zeytinyağı
Tuz
Baharat
HAZIRLANIŞI;
Fırınınızı 180 derecede bir süre ısıtın.
Lahana yapraklarını ve saplarını iyice yıkayıp, kuruttuktan sonra üstlerine zeytinyağı ve baharat ekleyin. Fırında 10-15 dakika pişirin.
TARİF DETAYCips sevenler için evde kolayca yapılabilecek sağlıklı cips tarifler
Marketlerde satılan muz cipslerindeki yüksek fruktozlu mısır şurupları ve yağları size lezzetin arkasına saklanmış sağlıksız besinden başka bir şey sunmayacaktır. Ama evde yapabileceğiniz bu tarifle hem sağlıklı bir cips yiyebilirsiniz hem de gerçek muzun yararlarından faydalanabilirsiniz.
MUZ CİPSİ MALZEMELERİ;
1 büyük boy muz
Yarım limonun suyu
HAZIRLANIŞI;
Fırını 150 derecede ısıtın.
Muzu 16 dilime ayırın. Bir fırın tepsisinde tek bir katman olarak yayın ve limon suyu ile fırçalayın. Muzlar kuruyuncaya kadar 2-3 saat pişirin.
TARİF DETAY