Ev yapımı reçel tarifleri...
ÇİLEK REÇELİ TARİFİ
MALZEMELER
2 kg çilek
2 kg tozşeker
1 su bardağı su
Yarım limonun suyu
YAPILIŞI
Çilekleri temizleyip üzerine tozşeker ekleyin ve bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün ocağa oturtun. Üzerine 1 su bardağı su ekleyip 25-30 dakika kaynatın. Ara sıra üzerinde biriken köpükleri alın. Limon suyunu ekleyin ve 2-3 dakika sonra ocağı kapatın. Reçel daha sıcakken konserve kavanozlarına pay edin. Kapağını (kapak mutlaka yeni olmalı) kapatın. Kavanozu ters olarak koyun ve soğuyana kadar bu şekilde bekletin. Uygun bir yerde saklayın.
Ev yapımı reçel tarifleri...
DOMATES REÇELİ
MALZEMELER
1 kg domates
Kiraz domates ya da italyan domates (uzun, sivri ve içinde çok az çekirdek bulunan domates türü)
l1 kg tozşeker
5 adet karanfil
1 çay bardağı kabukları soyulmuş tuzsuz badem
1 çorba kaşığı sönmemiş toz kireç (nalburda bulabilirsiniz)
1 adet limonun suyu
1 su bardağı su
YAPILIŞI
Domatesler‹ yıkayın ve üzerindeki yeşil sapları çıkarmadan, kireç ilave ettiğiniz suda bir gece bekletin. Reçeli yapacağınız zaman domatesleri çok iyi yıkayın ve bu aşamada üzerindeki yeşil sapları çıkartın. Bir tencereye su ve şekeri koyarak 20 dakika ağır ateşte kaynatın. Karışım koyulaşmaya başlayınca karanfilleri ve domatesleri (kiraz domates kullanıyorsanız bütün olarak, İtalyan domates kullanıyorsanız ikiye böldükten sonra) kaynayan şekerli karışıma atın. Yine ağır ateşte 20 dakika daha kaynatın. Sürenin sonunda limon suyunu ekleyerek bir taşım daha kaynatın ve tencerenin kapağını kapatıp ocaktan alın. Reçeli bu şekilde iyice soğuyana kadar tencerede bekletin, daha sonra kavanozlara alın. Dilerseniz,reçeli ocaktan aldıktan sonra 1 çay kaşığı vanilya da ekleyebilirsiniz. Servis yaparken, üzerine bademleri serperek reçeli süsleyin.
TARİF DETAYEv yapımı reçel tarifleri...
PATLICAN REÇELİ
MALZEMELER
1 kg olgunlaşmamış küçük patlıcan
Bir buçuk kg tozşeker
Yarım limonun suyu
YAPILIŞI
Patlıcanları soyun. 2-3 yerinden bıçakla çentik atın. 2-3 gün suda bekletin. Hergün suyunu değiştirin. Acısı çıkınca şekeri ekleyin. Ağır ateşte kaynatın. Tencereyi ocaktan alıp, limon suyunu ekleyin. Soğumaya bırakın.
TARİF DETAYEv yapımı reçel tarifleri...
TURUNÇ REÇELİ
MALZEMELER
15 adet orta boy turunç
1 kg tozşeker
4 su bardağı su
1 adet limonun suyu
YAPILIŞI
Turunçların dış kabuğunu rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Turunç kabuklarını dörde bölüp iç kısmından ayırın. Turunç kabuklarını ip takılmış bir yorgan iğnesinden geçirerek ipe (25-30 adet olacak şekilde) dizin. Kaynamış suda haşlayıp suyunu süzün. Soğuk su dolu bir tencereye alın. 2-3 gün suyunu değiştirerek acısını giderin. Daha sonra şerbet hazırlayın. Bunun için, şeker ve suyu kaynatın. Turunçların suyunu sıkıp, şerbete atın. Reçel kıvamı alınca, limon suyunu ilave edip, bir- iki taşım kaynatın. Tencereyi ocaktan alın. oğuyunca, turunçları iplerden çıkarıp, reçeliyle birlikte kavanozlara doldurun.
TARİF DETAYEv yapımı reçel tarifleri...
ZENCEFİLLİ PORTAKAL REÇELİ
MALZEMELER
Bir buçuk kg portakal
Yeteri kadar su
5 su bardağı tozşeker
3 çorba kaşığı rendelenmiş zencefil
YAPILIŞI
Portakalları yıkayıp çatalla üzerine delikler açtıktan sonra bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyin. Kabuğunun acı suyunun gitmesi için kaynadıktan 5 dakika sonra ocaktan alın. Aynı işlemi her seferinde yeniden soğuk su koyarak 2 kez daha tekrarlayın. Portakalları sudan alıp ılıtın ve küçük parçalar halinde dilimleyin. Varsa çekirdeklerini ayıklayın. Bir tencereye alıp üzerine tozşeker ve zencefil ilave edin. Kısık ateşte, arada bir tencereyi sallayıp karıştırarak ve üzerinde biriken köpükleri alarak 1 saat pişirin. Limon suyunu ekleyin. Birkaç dakika daha pişirip ocaktan alın. Soğuduktan sonra temiz ve kuru kavanozlara aktarın. Serin ve güneş almayan bir yerde saklayın.
TARİF DETAYEv yapımı reçel tarifleri...
LİMONLU KİVİ REÇELİ
MALZEMELER
2 kg kivi
5 adet limonun rendelenmiş kabuğu
5 su bardağı tozşeker
1 adet limonun suyu
YAPILIŞI
Kivilerin kabuklarını soyun. Küp şeklinde doğrayıp bir tencereye alın. Üzerine tozşeker ekleyip şeker iyice eriyene dek bekletin. Daha sonra ocağa oturtup, üzerine rendelenmiş limon kabuğu katın. Kısık ateşte, tencereyi ara sıra sallayıp karıştırarak ve üzerinde biriken köpükleri alarak 50 dakika pişirin. Sürenin sonunda limon suyunu ekleyin. Birkaç dakika daha pişirip ocaktan alın. Soğuduktan sonra temiz ve kuru kavanozlara aktarın. Serin bir yerde muhafaza edin.
TARİF DETAYEv yapımı reçel tarifleri...
GÜL REÇELİ
MALZEMELER
1 kg'lık kavanoz
250 gram ayıklanmış gül yaprağı
Altı buçuk su bardağı tozşeker
Üç buçuk su bardağı su
3 çorba kaşığı limon suyu
YAPILIŞI
Suyu tencereye alıp, gül yaprağını ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp, güller hafif beyaz renk alana dek
kaynatın. Tozşeker ilave edin ve tencerenin kapağı açık olarak, şurup koyulaşıp kıvam alana dek kaynatın.
Şurup kıvama gelince limon suyu ekleyin. Bir taşım daha kaynatıp, ocaktan alın. Üzerinde oluşan köpükleri delikli kepçe ile temizleyin. Reçeli temiz bir kaba aktarın. İyice soğuyunca, kavanozlara pay edin. Kapaklarını sıkıca kapatın.
Ev yapımı reçel tarifleri...
MÜRDÜM ERİĞİ REÇELİ
MALZEMELER
1 kg mürdüm eriği
1 kg tozşeker
Yarım limon
YAPILIŞI
Mürdüm eriklerinin çekirdeklerini çıkarın. Şekeri ilave edip, koyu kıvama gelinceye kadar kaynatın. Limon suyunu ekleyip tencereyi ateşten alın. Reçel dinlendikten sonra dilediğiniz miktarlarda servis yapın.
TARİF DETAYEv yapımı reçel tarifleri...
KİRAZ REÇELİ
MALZEMELER
1 kg kiraz
1 kg tozşeker, 1 paket vanilya
1 çay kaşığı limon suyu
YAPILIŞI
1.Kirazları yıkayıp çekirdeklerini temizleyin. Tencereye alarak üzerine tozşekeri ilave edin. Tencerenin kapağını kapatarak birkaç saat bu şekilde dinlendirin.
2.Tozşeker iyice eridiğinde ocağa oturtun, kısık ateşte pişmeye bırakın. Pişme sırasında oluşan köpükleri alın. Reçel koyulaşmaya başladığında vanilyayı ilave edin. Ocaktan almadan birkaç dakika önce limon suyunu ekleyin. Reçeliniz olduğunda ocaktan indirerek soğumaya bırakın.
TARİF DETAYEv yapımı reçel tarifleri...
BÖĞÜRTLEN REÇELİ
MALZEMELER
1 kg böğürtlen
750 gram tozşeker
2-3 damla limon suyu
YAPILIŞI
Böğürtlenleri bol suda yıkayın. Suyu süzülene dek süzgeçte bekletin. Tencereye aktarın. Üzerine tozşekeri ilave edin. 1 gece bu şekilde bekletin. Ertesi gün kısık ateşte bir saat pişirin. Üzerinde oluşan köpüğü tahta kaşık yardımıyla temizleyin. Ateşin üzerinden indirdikten sonra 2-3 damla limon suyunu ekleyin. Ilınana kadar bekletin. Kavanozlara doldurun. İyice soğuduktan sonra kavanozun kapağının sıkıca kapatın. Serin bir yerde bekletin.
TARİF DETAY