Evde pastane poğaçası
Peynirli Poğaça Tarifi
250 gram beyaz peynir
yarım demet maydanoz
1 yumurta
yarım çay kaşığı karabiber
2 adet hazır ekmek hamuru
250 gram beyaz peyniri derin bir kapta ezin. Üzerine yarım demet kıyılmış maydanoz, 1 adet yumurta akı ve yarım çay kaşığı karabiber ekleyip iç harcı hazırlayın. 2 adet hazır ekmek hamurundan küçük parçalar koparıp, yağlanmış düz bir zemin üzerinde yuvarlayın. Daha sonra elinizde çay tabağı büyüklüğünde açıp, içlerine 1 çorba kaşığı harç yerleştirin. Kenarlarını iyice kapatıp, üzerlerine yumurta akı sürün. Susam ve çörekotu serpip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana dek pişirin.
Evde pastane poğaçası
Midye Poğaça Tarifi
4 su bardağı un
1 çorba kaşığı kuru maya
2 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı ılık su
1’er tatlı kaşığı
tozşeker ve tuz
150 gram margarin
ve tereyağı
İçi için:
1 su bardağı siyah zeytin
Kekik
BİR kaseye unu eleyin ve kuru mayayı ekleyip harmanlayın. Ortasını havuz şeklinde açın ve bir yumurta ile diğer yumurtanın akını katın (sarısını üzerine sürmek için ayırın). Yoğurt, sıvıyağ, ılık su, tozşeker ve tuz ekleyip bütün malzemeyi yoğurun. Hamurun mayalanmasını beklemeden 4 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı merdane ile orta büyüklükte açın. Birinci hamurun üzerine eritilmiş margarin ve tereyağı karışımından sürün. İkinci hamuru üzerine serin ve ikisini rulo şeklinde sarın. Diğer iki hamuru da aynı şekilde hazırlayın. Hamurları buzdolabında 1 saat bekletin. Buzdolabından çıkardığınız hamurları 2 parmak kalınlığında kesin. Elinizle hafifçe bastırıp büyültün. İç harç için dilimlenmiş siyah zeytin ve kekiği karıştırın. Hamurların ortalarına harçtan pay edin ve poğaça yapar gibi katlayın. Üzerine ayırdığınız yumurtanın sarısını sürün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin.
Evde pastane poğaçası
Patatesli Poğaça Tarifi
4 su bardağı un
10 gram kuru maya
3 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tozşeker
1 çay bardağı süt
125 gram oda sıcaklığında margarin
1 adet yumurta
3 adet haşlanmış patates
Yarım demet maydanoz
Üzerine: 1 adet yumurta sarısı
UNU derin bir kaba eleyin. Üzerine maya, tuz ve tozşeker koyup, karıştırın. Ortasını havuz şeklinde açıp, süt, margarin, yumurta, rendelenmiş patates ve kıyılmış maydanoz ilave edin. Tüm malzemeyi iyice yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve mayalanması için yarım saat bekletin. Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzun içinde yuvarlayın. Hazırladığınız poğaçaları fırın tepsisine aralıklarla yerleştirin ve üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Evde pastane poğaçası
Ağzı Açık Poğaça Tarifi
Hamuru için:
200 gram oda sıcaklığında margarin veya tereyağı
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 adet yumurtanın sarısı
1 çay kaşığı mahlep
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
İçi için:
250 gram beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
1 adet yumurta (akını ve sarısını ayırın)
Karabiber
MARGARİN veya tereyağı, sıvıyağ, yoğurt, yumurta sarısı, mahlep ve tuzu karıştırın. Kabartma tozu ve unu ilave edip, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örterek, 10 dakika dinlendirin. Diğer tarafta içi için, beyaz peyniri rendeleyip, içine ince kıyılmış maydanoz, yumurta akı ve karabiber katıp, karıştırın. Dinlenmiş hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler koparın. Bezeyi avuç içinde açıp, içine iç harçtan koyun ve ortası hafif açık kalacak şekilde kapatın. Diğer bezeleri de aynı şekilde hazırlayın. Yağlanmış tepsiye dizin ve üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin. Ilındıktan sonra servis yapın.