Geleneksel Antep yemekleri
Doğunun en zengin lezzet kültürlerinden birine sahip olan Antep mutfağından iştah kabartan tarifler...
MAŞ FASULYESİ ÇORBASI(5 Kişilik)
1 su bardağı maş fasulyesi, 2 çorba kaşığı pirinç, 6 su bardağı su, 2 adet büyük boy soğan, 3 adet kırmızı biber, 1 çorba kaşığı tarhun otu, 2 çorba kaşığı tereyağı, tuz, 1 çorba kaşığı toz kırmızıbiber
Ayıklanmış ve yıkanmış maş fasulyesi ile pirinci suyla birlikte tencereye alıp yumuşayana kadar pişirin. Piyazlık doğranmış soğanı ve elle parçalara ayrılmış dolmalık kırmızı biberi ilave edin. Tarhun otunun yarısını koyup karıştırın. 10 dakika daha pişirin ve ocağın altını kapatın. Ayrı bir tavada eritilmiş tereyağına toz kırmızıbiber, kalan tarhun otu ve tuzu koyup 1-2 dakika kavurun. Pişen çorbanın üzerine gezdirerek servis yapın.
Geleneksel Antep yemekleri
RUBBENİ(5 Kişilik)
750 gram orta yağlı kıyma, tuz, karabiber, 1 kg arpacık soğan, sos için: 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 adet sivri biber, 2 adet domates, yenibahar, karabiber, tuz
Kıymayı tuz ve karabiberle iyice yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzun içinde yuvarlayarak köfteler hazırlayın ve ızgara yapın. Arpacık soğanları kabukları ile birlikte sıcak fırında közleyin. Orta büyüklükteki güvecin içine köfte ve kabukları soyulmuş soğanları yerleştirin. Diğer tarafta sos için, zeytinyağında küçük doğranmış sivri biberi kavurun. Kabukları soyulmuş ve küp doğranmış domatesi ilave edin. Yenibahar, karabiber ve tuzu ekleyip 2 dakika daha kavurmaya devam edin. Sosu köftelerin üzerine gezdirip önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10 dakika pişirin ve sıcak olarak servis yapın.
TARİF DETAYGeleneksel Antep yemekleri
ZEYTİN BÖREĞİ(15 Adet)
3 adet ekmek hamuru, içi için: 150 gram orta yağlı kıyma, 1 adet ince kıyılmış soğan, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1’er tatlı kaşığı domates ve biber salçası, tuz, karabiber, 2 su bardağı kırık yeşil zeytin, yenibahar, yarım su bardağı dövülmüş ceviz, yarım demet maydanoz, üzerine: sıvıyağ
Soğanı zeytinyağında kavurun. Kıymayı ilave ederek kavurmaya devam edin. Domates ve biber salçası, tuz, karabiber ekleyip 5 dakika daha kavurun. Zeytin, yenibahar ve cevizi ilave edip 1-2 defa çevirdikten sonra ocağın altını kapatın. İnce kıyılmış maydanozu ekleyip bütün malzemeyi karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın. Diğer tarafta hamurlardan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Her bir hamuru pasta tabağı büyüklüğünde elinizle açın. Yarısına zeytinli iç harçtan koyup diğer yarısını üzerine kapatarak, kenarlarına yapışması için elinizle bastırın. Hamurlar ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. Üzerlerine sıvıyağ sürüp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
TARİF DETAYGeleneksel Antep yemekleri
EKŞİLİ TARAKLIK(5 Kişilik)
10 adet pirzola, 2 çorba kaşığı tereyağı, 2 adet soğan, tuz, karabiber, yeteri kadar su, 1 çorba kaşığı salça, 2 çorba kaşığı nar ekşisi, 1 tatlı kaşığı yenibahar, 3 adet kokulu ayva, üzerine: pulbiber
Tereyağında ince kıyılmış soğanı kavurun. Tuz ve karabiber ilave edip 1-2 dakika daha kavurduktan sonra ocağın altını kapatın. Genişçe bir tavada pirzolaları arkalı önlü kızartın. Soğanlı harcı üzerine boşaltın. Etlerin üzerine çıkacak kadar su ekleyip pişirin. Salçayı ilave ederek, 10 dakika daha pişirmeye devam edin. Nar ekşisi, yenibahar ve tuz ekleyin. Çekirdekleri çıkartılmış ve elma dilimi şeklinde doğranmış ayvaları en üste dizin. 10 dakika daha pişirip üzerine pulbiber serperek sıcak olarak servis yapın.
TARİF DETAYGeleneksel Antep yemekleri
YOĞURTLU BAKLA(5 Kişilik)
350 gram kuşbaşı et, yarım su bardağı zeytinyağı, 1 adet ince kıyılmış soğan, tuz, karabiber, yarım su bardağı nohut, 4 su bardağı su, 750 gram taze sarmısak, 750 gram taze bakla, terbiye için: 1 adet yumurta, 4 su bardağı süzme yoğurt, üzerine: 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı aspir otu
Eti ve zeytinyağını bir tencereye alıp, et suyunu salıp çekene kadar pişirin. Soğanı ilave edip kavurun. Tuz ve karabiberi ekleyin. Bir gece öncesinden suda bekletilmiş nohudu ve suyu koyun. Kaynadıktan sonra kısık ateşte nohut yumuşayıncaya kadar pişirin. Taze sarmısağın kıyılmış beyaz kısımlarını ve ayıklanmış, ortadan ikiye kesilmiş baklayı ilave edip 15 dakika daha pişirin. Diğer tarafta terbiye için, yumurta ve yoğurdu çırpın. Kısık ateşte yoğurdun kesilmemesi için sürekli karıştırıp, içine çorbanın suyundan 1-2 kepçe ilave ederek kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra yoğurdu azar azar çorbaya ilave ederken, bir yandan da karıştırın. Ayrı bir tavada tereyağını eritip, aspiri serpin. Yoğurtlu baklanın üzerine gezdirip, sıcak olarak servis yapın.
TARİF DETAYGeleneksel Antep yemekleri
PEYNİRLİ İRMİK HELVASI(5 Kişilik)
Bir buçuk su bardağı irmik, 150 gram tuzsuz peynir, 100 gram tereyağı, 2 su bardağı tozşeker, İki buçuk su bardağı su, üzerine: toz antepfıstığı
Öncelikle peynirin sarı suyunun çıkması için suda 1 saat bekletip, suyunu süzün. Diğer tarafta tereyağını eritip irmiği ilave edin ve rengi pembeleşene kadar kavurun. Ayrı bir kapta tozşekerle suyu kaynatın ve yavaşça irmiğin üzerine ilave ederek, bir taraftan da karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Piştikten sonra kıyılmış peyniri ilave ederek demlenmeye bırakın. 20 dakika sonra servis tabağına alıp üzerine toz antepfıstığı serpin ve sıcak olarak servis yapın.
TARİF DETAY