Hem sahurluk hem iftarlık börekler
Mutfağımızda her öğün kendine yer bulan börekler, doyurucu olması sebebiyle Ramazan sofralarının da gözdelerindendir. Özellikle bir bardak çay eşliğinde sahurda yenilen börekler uzun süre tok tutar. Farklı iç malzemelerle hazırladığımız tarifleri Ramazan boyunca siz de deneyebilirsiniz...
Kıymalı Kolay Börek Tarifi
100 gram (3 çorba kaşığı) yağ
4 adet yufka
2 adet soğan
250 gram kıyma
1 adet domates
1 adet kırmızı biber
1/2 demet maydanoz
Tuz, karabiber, pul biber
Tepsiyi yağlamak için:
1 çorba kaşığı yağ
2 çorba kaşığı yağı tavada eritin ve soğutun. Ayrı bir tavada 1 çorba kaşığı yağı eritin ve kıyılmış soğanı kavurun. Kıymayı ekleyin ve 1-2 dakika kavurduktan sonra tuz, karabiber, pul biber ilave edin. Kıymanın rengi dönene kadar kavurmaya devam edin. Küp doğranmış kırmızı biberi ekleyin. Kabukları soyulmuş ve küp doğranmış domatesi ilave edip, 1-2 dakika çevirin. Kıyılmış maydanoz ekleyip ocaktan alın. Yağladığınız tepsinin içine 1 adet yufkayı kenarlardan sarkacak şekilde serin. En başta erittiğiniz yağ ile yufkayı yağlayın ve her bir yufkayı bu şekilde yağlayarak üst üste koyun. En üstteki yufkayı da yağladıktan sonra iç malzemeyi yayın. Kenardan sarkan kısımları önce 4 parmak eninde içe doğru katlayın. Ortası açık kalacak şekilde kenarları ortaya tekrar kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kenarlardaki yufkalar kızarana kadar pişirin.
Hem sahurluk hem iftarlık börekler
Kurutulmuş Domatesli Börek Tarifi
2 su bardağı kurutulmuş domates
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
1 çay bardağı doğranmış yeşil zeytin
Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çay kaşığı kekik
2 adet yufka
Yufkaları ıslatmak için:
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Yarım çay bardağı su
Üzerine:
1 adet yumurta sarısı
1 çorba kaşığı haşhaş tohumu
KURUTULMUŞ domatesleri sıcak suda 20 dakika bekletin ve süzün. İri doğrayıp, bir kaba alın. İçine ceviz, yeşil zeytin, kaşar peyniri ve kekik katıp, karıştırın. Yufkaları ıslatmak için sıvıyağ ve suyu bir kapta karıştırın. Bir adet yufkayı düz bir zemine serin ve üzerini bu karışımla ıslatın. Diğer yufkayı üzerine serin ve tekrar bu karışımla yağlayın. Önce boylamasına, sonra enlemesine ikiye kesin. Elde ettiğiniz 4 parça yufkanın her birini tekrar ikiye bölün ve toplam 8 parça yufka elde edin. Bir parça yufkanın geniş kısmına kurutulmuş domatesli karışımdan 1-2 çorba kaşığı koyun ve her iki tarafını içe doğru kapatıp, kalın paçanga böreği gibi sarın. Diğer yufka parçalarını da aynı şekilde hazırlayın ve fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, haşhaş tohumu serpin. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Hem sahurluk hem iftarlık börekler
Kıymalı Börek Tarifi
1 su bardağı süt
Yarım çay bardağı su
Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 adet yumurta
3 adet yufka
İçi için: 300 gram kıyma
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 adet soğan
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
3-4 adet sivri biber
1 tatlı kaşığı salça
2 adet domates
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 adet kesmeşeker
Tuz
Üzerine: 1 adet yumurta sarısı
Çörekotu
SÜT, su, sıvıyağ ve yumurtayı derin bir kapta çırpın. 1 adet yufkayı düz bir zemine yayın ve üzerine sütlü karışımdan sürün. İkinci yufkayı üzerine serip, tekrar karışımdan sürün ve üçüncü yufkayı serin. Kalan karışımı üzerine sürüp, yufkayı dörde bölün. İçi için, sıvıyağı bir tavaya alın ve kıyılmış soğanla dolmalık fıstığı ilave edip, kavurun. Kıymayı katın ve kısık ateşte 2 dakika daha kavurmaya devam edin. Küp doğranmş biber, salça, kabukları soyulup küp doğranmış domates, limon suyu, kesmeşeker ve tuz ilave edin. Tüm malzemeyi 2-3 dakika daha kavurup, ocaktan alın ve soğumaya borakın. Dörde böldüğünüz yufkanın 1 adedinin geniş kısmına kıymalı iç harçtan koyun ve sigara böreği sarar gibi sarın. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın ve bir tepsiye alın. 1 gece derin dondurucuda bekletin ve ertesi gün yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpin ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Dilimleyerek, sıcak olarak servis yapın.
Hem sahurluk hem iftarlık börekler
Köy Böreği Tarifi
5 adet yufka
4 adet patates
200 gram lor peyniri
Yarım demet ince
kıyılmış maydanoz
3-4 adet ince kıyılmış
sivri biber
1 adet soğan
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı su
Tuz, karabiber, pulbiber
PATATESLERİ haşlayın, kabuklarını soyun ve ezin. İçine lor peyniri, maydanoz, sivri biber, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ve pulbiber ekleyin. Tüm malzemeyi karıştırın. Yufkalardan birini düz bir zeminde açın ve üzerine su ile çırpılmış sıvıyağ karışımından sürün. Yufkanın tam ortasına patatesli iç harçtan koyun. Kenarlarda kalan yufkaları harcın üzerine düz olarak kapatın. Elinizle hafif büzerek şekil verin ve yağlanmış tepsiye dizin. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Hem sahurluk hem iftarlık börekler
Sebzeli Bohça Böreği Tarifi
5 adet yufka
1’er adet küçük boy havuç ve kabak
1’er adet soğan ve dolmalık biber
2 dal taze soğan
4 adet taze fasulye
8 adet orta boy karides
100 gram soya filizi
1 çorba kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çay kaşığı hintbiberi
Tuz
1 adet pırasa
Yufka harcı için: 2 adet yumurta
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı süt
Sos için: 3 adet yumurta sarısı
1 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı süt
1 çay kaşığı pudraşekeri
İç harcı için tüm sebzeleri jülyen doğrayın. Karideslerin kabuklarını soyup yıkadıktan sonra küçük doğrayın. Tereyağı ve zeytinyağını tencerede kızdırın. Doğranmış soğanı ekleyip 1-2 dakika soteleyin. Havuç ve karidesleri ekleyip birkaç dakika daha soteleyin. Kabak, biber, taze fasulye, taze soğan ve soya filizini ilave edip karıştırın. Tuz ve hintbiberini ekleyip tencereyi ocaktan alın. Ilındıktan sonra kaşar peynirini ekleyip karıştırın. Yufkaları düz zemine yayıp, 20 cm çaplı tabakla daireler kesin. Kenarlarından artan kısımlarından 12 cm çaplı tabakla küçük daireler kesin. Yufka harcının hepsini çırparak karıştırın. Büyük yufkaların içine küçük yufkalardan yerleştirip üzerine ayrı bir kasede çırptığınız yufka harcından sürün. Karidesli iç harcı yufkaların içine paylaştırıp bohça şeklinde toplayın. Pırasayı şerit halinde kesin. Kaynar suya atıp buzlu suya çıkartın. Bohçaların ağız kısmını pırasayla bağlayın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerine çırpılmış sostan sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 8-10 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
Hem sahurluk hem iftarlık börekler
Ekmek Hamurlu Börek Tarifi
2 adet ekmek hamuru
2 adet soğan
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1’er çorba kaşığı domates ve
biber salçası
400 gram lor peyniri
1 su bardağı susam
Yarım su bardağı doğranmış
yeşil zeytin, pulbiber
EKMEK hamurunu, yağlanmış orta büyüklükte bir fırın tepsisine yayın. İnce kıyılmış soğanı sıvıyağda kavurun. Domates ve biber salçası, pulbiber ekleyip 1-2 defa çevirerek ocağın altını kapatın. Lor peyniri, susamın yarısı ve zeytini ilave edip bütün malzemeyi karıştırarak ekmek hamurunun üzerine yayın. Karışımın üzerine de kalan susamı serpin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Ilındıktan sonra dilimleyerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Muz ile Işıldayan Tarifler
- Yeni Yılın İlk Kahvaltı Tabakları
- Muhteşem Ana Yemekler