Hem sahurluk hem iftarlık börekler
Mutfağımızda her öğün kendine yer bulan börekler, doyurucu olması sebebiyle Ramazan sofralarının da gözdelerindendir. Özellikle bir bardak çay eşliğinde sahurda yenilen börekler uzun süre tok tutar. Farklı iç malzemelerle hazırladığımız tarifleri Ramazan boyunca siz de deneyebilirsiniz...
Kıymalı Kolay Börek Tarifi
100 gram (3 çorba kaşığı) yağ
4 adet yufka
2 adet soğan
250 gram kıyma
1 adet domates
1 adet kırmızı biber
1/2 demet maydanoz
Tuz, karabiber, pul biber
Tepsiyi yağlamak için:
1 çorba kaşığı yağ
2 çorba kaşığı yağı tavada eritin ve soğutun. Ayrı bir tavada 1 çorba kaşığı yağı eritin ve kıyılmış soğanı kavurun. Kıymayı ekleyin ve 1-2 dakika kavurduktan sonra tuz, karabiber, pul biber ilave edin. Kıymanın rengi dönene kadar kavurmaya devam edin. Küp doğranmış kırmızı biberi ekleyin. Kabukları soyulmuş ve küp doğranmış domatesi ilave edip, 1-2 dakika çevirin. Kıyılmış maydanoz ekleyip ocaktan alın. Yağladığınız tepsinin içine 1 adet yufkayı kenarlardan sarkacak şekilde serin. En başta erittiğiniz yağ ile yufkayı yağlayın ve her bir yufkayı bu şekilde yağlayarak üst üste koyun. En üstteki yufkayı da yağladıktan sonra iç malzemeyi yayın. Kenardan sarkan kısımları önce 4 parmak eninde içe doğru katlayın. Ortası açık kalacak şekilde kenarları ortaya tekrar kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kenarlardaki yufkalar kızarana kadar pişirin.
Hem sahurluk hem iftarlık börekler
Sebzeli Bohça Böreği Tarifi
5 adet yufka
1’er adet küçük boy havuç ve kabak
1’er adet soğan ve dolmalık biber
2 dal taze soğan
4 adet taze fasulye
8 adet orta boy karides
100 gram soya filizi
1 çorba kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çay kaşığı hintbiberi
Tuz
1 adet pırasa
Yufka harcı için: 2 adet yumurta
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı süt
Sos için: 3 adet yumurta sarısı
1 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı süt
1 çay kaşığı pudraşekeri
İç harcı için tüm sebzeleri jülyen doğrayın. Karideslerin kabuklarını soyup yıkadıktan sonra küçük doğrayın. Tereyağı ve zeytinyağını tencerede kızdırın. Doğranmış soğanı ekleyip 1-2 dakika soteleyin. Havuç ve karidesleri ekleyip birkaç dakika daha soteleyin. Kabak, biber, taze fasulye, taze soğan ve soya filizini ilave edip karıştırın. Tuz ve hintbiberini ekleyip tencereyi ocaktan alın. Ilındıktan sonra kaşar peynirini ekleyip karıştırın. Yufkaları düz zemine yayıp, 20 cm çaplı tabakla daireler kesin. Kenarlarından artan kısımlarından 12 cm çaplı tabakla küçük daireler kesin. Yufka harcının hepsini çırparak karıştırın. Büyük yufkaların içine küçük yufkalardan yerleştirip üzerine ayrı bir kasede çırptığınız yufka harcından sürün. Karidesli iç harcı yufkaların içine paylaştırıp bohça şeklinde toplayın. Pırasayı şerit halinde kesin. Kaynar suya atıp buzlu suya çıkartın. Bohçaların ağız kısmını pırasayla bağlayın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerine çırpılmış sostan sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 8-10 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
Hem sahurluk hem iftarlık börekler
Ekmek Hamurlu Börek Tarifi
2 adet ekmek hamuru
2 adet soğan
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1’er çorba kaşığı domates ve
biber salçası
400 gram lor peyniri
1 su bardağı susam
Yarım su bardağı doğranmış
yeşil zeytin, pulbiber
EKMEK hamurunu, yağlanmış orta büyüklükte bir fırın tepsisine yayın. İnce kıyılmış soğanı sıvıyağda kavurun. Domates ve biber salçası, pulbiber ekleyip 1-2 defa çevirerek ocağın altını kapatın. Lor peyniri, susamın yarısı ve zeytini ilave edip bütün malzemeyi karıştırarak ekmek hamurunun üzerine yayın. Karışımın üzerine de kalan susamı serpin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Ilındıktan sonra dilimleyerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Muz ile Işıldayan Tarifler
- Yeni Yılın İlk Kahvaltı Tabakları
- Muhteşem Ana Yemekler