Hiç tatmadığınız enfes mantı tarifleri
İstavrit Mantı
5 Kişilik
Malzemeler
200 gram istavrit
4 adet taze soğan
8 dal maydanoz
8 dal dereotu
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 adet yufka
Üzeri için:
250 gram yoğurt
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı pulbiber
İstavrit Mantı Yapılışı
BALIKLARIN kılçığını ve derisini ayırın. Derin bir kase içine aldığınız balığı çatalla iyice ezin. ‹nce kıyılmış taze soğan, maydanoz, dereotu ve rendelenmiş kaşar peynirini ilave edin. Karabiber ve tuzunu katın. Bütün malzemeyi yoğurun. Yufkayı düz bir zemin üzerine yayın. Bir su bardağının ağzı ile yufkadan yuvarlak parçalar kesin. Her bir parçanın içine hazırladığınız harçtan koyun ve yufkanın ağzını torba büzer gibi büzün. Hazırladığınız mantıları yağlanmış bir güvece dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra üzerine yoğurt dökün. Bir tavada kızdırdığınız pulbiberli tereyağını yoğurdun üzerine gezdirip sıcak olarak servis yapın.
Aşçının notu: Dilerseniz yoğurda 2 diş dövülmüş sarmısak katabilirsiniz
Hiç tatmadığınız enfes mantı tarifleri
Levrek Mantı
6 Kişilik
Malzemeler
300 gram levrek
2 adet yufka
2 dal taze soğan
6 adet mantar
50 gram karides
1 adet domates
8 dal maydanoz
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz
kekik
Üzeri için:
1 su bardağı yoğurt
1 çorba kaşığı tereyağı
pulbiber
Levrek Mantı Yapılışı
BALIĞI temizleyip, derisini ve kılçığını çıkarın. Küp şeklinde doğrayın ve bir kaseye alın. Üzerine kıyılmış taze soğan, mantar, karides, domates, maydanoz, rendelenmiş kaşar peyniri, tuz ve kekik koyup, karıştırın. Yufkayı düz bir zemine serin ve 2 parmak eninde önce enlemesine sonra boylamasına kesin.
Kare parçalar elde edin ve içlerine balıklı harçtan koyup, bohça şeklinde kapatın. Hazırladığınız mantıları yağlanmış bir güvece dizin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10-15 dakika pişirin. Fırından aldıktan sonra üzerine yoğurt dökün. Bir tavada kızdırdığınız pulbiberli tereyağını üzerine gezdirip, sıcak olarak servis yapın.
Hiç tatmadığınız enfes mantı tarifleri
Çilekli Tatlı Mantı
6 Kişilik
Malzemeler
20 adet küçük boy çilek
5 adet milföy hamuru
Yarım çay bardağı krema
1 kahve fincanı file antepfıstığı
Krema için:
2 su bardağı süt
1 çorba kaşığı tozşeker
2 çorba kaşığı tepeleme un
1 adet yumurta
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı tereyağı
Üzerine:
2 kahve fincanı pudraşekeri
Çilekli Tatlı Mantı Yapılışı
KREMA için süt, tozşeker, un, yumurta, vanilya ve tereyağını karıştırarak pişirin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Ayrı bir yerde milföy hamurlarını oda sıcaklığında yumuşatın. Her bir milföyü dört eşit parçaya bölüp, 20 parça milföy elde edin. Bir parça milföyün üzerine 1 çay kaşığı krema sürüp, 1 adet çilek yerleştirin. Daha sonra bir tutam antepfıstığı koyup, dört ucundan bohça şeklinde kapatın. Kalan milföyleri de aynı şekilde hazırlayın. Fırın tepsisine yerleştirip, önceden ısıtılmış 170 derece fırında pembeleşene dek pişirin. Fırından alıp, üzerine pudraşekeri serpin. Sıcak olarak servis yapın.
Hiç tatmadığınız enfes mantı tarifleri
Köfteli Mantı
8 Kişilik
Malzemeler
2 adet ekmek hamuru
Kızartmak için:
Sıvıyağ
İçi için:
400 gram dana ve kuzu
karışımı kıyma
2 adet orta boy soğan
1 adet yumurta
Yarım demet maydanoz
Tuz
karabiber
Üzerine:
4 su bardağı et suyu
2 çorba kaşığı tereyağı
Pulbiber
Servis için:
2 su bardağı yoğurt
3-4 diş sarmısak
Yarım demet maydanoz
Köfteli Mantı Yapılışı
EKMEK hamurlarından birini elinizin içine koyup, yumru şeklinde sıkın ve çıkan küçük hamur parçasını kaşıkla alıp, kızdırılmış sıvıyağa atıp, kızartın. Hamur bitene kadar aynı işleme devam edin. Diğer hamuru da aynı şekilde hazırlayın. İçi için kıyma, rendelenmiş soğan, yumurta, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi yoğurun. Harçtan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp, küçük köfteler yapın ve fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirin. Kızarttığınız hamurlardan birini, tamamen ikiye ayırmadan ortasından yarısına kadar kesin ve içine köfte koyun. Hamur ve köfte bitene kadar aynı işleme devam edin. Mantıyı servis tabağına alın ve üzerine et suyu gezdirin. Yoğurt ve dövülmüş sarmısağı karıştırıp, üzerine dökün. Tereyağında yaktığınız pulbiberi gezdirip, kıyılmış maydanoz serpin ve sıcak olarak servis yapın.
Hiç tatmadığınız enfes mantı tarifleri
Kurufasulyeli Mantı
8 Kişilik
Malzemeler
1 kg un
2 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz
İç harcı için:
1 su bardağı haşlanmış kurufasulye
1 adet küçük boy soğan
Yarım demet maydanoz
1 adet yumurta
1 çay kaşığı karabiber
Yeteri kadar tuz
Sos için:
500 gram yoğurt
2 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı pulbiber
2 çorba kaşığı tereyağı
Kurufasulyeli Mantı Yapılışı
HAMUR için un, yumurta, süt ve tuzu birlikte yoğurup kenara alın. İç harcı için haşlanmış fasulyeyi çatalla ezin. Rendelenmiş soğan, kıyılmış maydanoz, yumurta, karabiber ve tuz ekleyip karıştırın. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp, birkaç mm. kalınlığında açın. Bir adet yufkayı küçük kareler halinde kesin. Karelerin ortalarına 1'er çay kaşığı harç yerleştirip, dört ucunu ortada birleştirerek kapatın. Merdane ile üzerinden geçin. Kalan yufkalara da aynı işlemi uygulayın. Mantıları kaynar tuzlu suda haşlayın. Sos için yoğurt ve dövülmüş sarmısağı karıştırıp mantının üzerine koyun. Ayrı bir yerde pulbiberi tereyağında kızdırın. Yoğurdun üzerine gezdirip servis yapın.
Aşçının notu: Mantı hazırlarken, marketlerde ve semt pazarlarında bulabileceğiniz mantı kesme kalıbı da kullanabilirsiniz.
Hiç tatmadığınız enfes mantı tarifleri
Çerkes Mantısı
6 Kişilik
Malzemeler
Hamuru için:
500 gram un
Yarım çay bardağı su
Tuz
İçi için:
500 gram kıyma
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet orta boy soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım limonun suyu
1 çorba kaşığı nane
1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
Tuz, karabiber
Çorbası için:
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı salça
1’er çay kaşığı kekik ve nane
3 diş dövülmüş sarmısak
Çerkes Mantısı Yapılışı
UN, su ve tuzu bir kaba alarak iyice yoğurup, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Üzerini nemli bir bezle örterek 15 dakika dinlendirin. Diğer taraftan iç harcı için sıvıyağı bir tavaya alıp, yemeklik doğranmış soğanı rengi dönene kadar kavurun. Tencereye kıymayı ilave edin ve suyunu salıp yeniden çekene kadar kavurun. Üzerine kıyılmış maydanoz, limon suyu, nane, karabiber, toz kırmızıbiber ve tuz ilave ettikten sonra bir-iki çevirip ocaktan alın. Dinlenen hamuru çok ince olmayacak şekilde açın. Daha sonra su bardağı ağzıyla kesin. Hamurların ortasına aldığı kadar harç koyun. Hamurun iki ucunu ortada toplayın. Baş parmağınızla işaret parmağınızı karşılıklı getirerek bir baş parmağınızı bir işaret parmağınızı sıkarak hamuru bükün. Balık sırtı ya da başak gibi şekil verin. Daha sonra tuzlu suda haşlayın ve delikli bir kepçe ile süzerek tencereden alın. Tenceredeki haşlama suyunu sos yapmak için başka bir kaba aktarın. Çerkeslerin çorba olarak tabir ettikleri karışımı hazırlamak için tereyağı, sıvıyağ, salça, kekik ve naneyi tavaya alın. Karıştırarak birkaç dakika pişirin ve sos haline getirin. Hazırladığınız sostan 1 tatlı kaşığı alarak haşlama suyuna ekleyin. Üzerine sarmısağı da ilave edin. Kaşığınıza aldığınız bir adet mantıyı çorbaya batırıp ısırın. Daha sonra tekrar batırarak yiyin.
Sofra’da Bu Ay
- Muz ile Işıldayan Tarifler
- Yeni Yılın İlk Kahvaltı Tabakları
- Muhteşem Ana Yemekler