Patlıcanın 10 farklı hali
Etli Bostan Patlıcan Tarifi
3 adet bostan patlıcan
Yarım kg kuşbaşı doğranmış et
3 çorba kaşığı sıvıyağ
2 adet soğan
7 adet sivri biber
2 adet domates
3 diş sarmısak
1 çay kaşığı karabiber
kimyon
Tuz
5-6 dal maydanoz
Kızartmak için:
1 su bardağı sıvıyağ
Sos için:
1 tatlı kaşığı salça
1 çay bardağı su
ALACALI soyulmuş patlıcanları boylamasına ortadan ikiye kesip, tatlı kaşığı veya bıçak yardımıyla içlerini çıkarın. Kızgın sıvıyağda hafifçe kızartın. Daha sonra fırın tepsisine yerleştirin. Ayrı bir yerde kuşbaşı eti, suyunu salıp yeniden çekene dek soteleyin. Sıvıyağ, kıyılmış soğan ve sarmısak ilave edip sotelemeye devam edin. 4 adet doğranmış biber ve kabuğu soyulup küp doğranmış domates ekleyip 1-2 dakika pişirin. Ocaktan alıp, karabiber, kimyon, tuz ve kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırın. Harcı patlıcanların içlerine pay edin. Kalan 3 adet biberi ortadan ikiye keserek patlıcanların üzerlerine yerleştirin. Sos için salçayı su ile açıp, fırın tepsisinin tabanına gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstleri hafif kızarana dek pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Patlıcanın 10 farklı hali
Köfteli Patlıcan Dolması Tarifi
250 gram dolmalık kıyma
1 adet soğan
1 kahve fincanı pirinç
Tuz
Karabiber
Kırmızı tozbiber
1 adet yumurta
Yarım demet maydanoz
2 adet sivribiber
1 dilim ekmek içi
3 adet patlıcan
2 adet domates
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı koruk (üzüm) ekşisi
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Un
Kaseye kıymayı, rendelenmiş soğan, pirinç, tuz, karabiber, kırmızı tozbiber, yumurta, ince kıyılmış maydanoz, sivribiber, ufalanmış ekmek içini koyup karıştırın. Yoğurup elinizle misket büyüklüğünde yuvarlaklar koparın. Köfteleri unlanmış tepside bekletin. Patlıcanları alacalı soyun. İçlerini oyun. Tuzlu suda bekletin. Bu arada oyulmuş patlıcanların içini incecik kıyın. Rendelenmiş domates ile birlikte soteleyip, suyunu çektirin. Tuzlu sudan aldığınız patlıcanları tenceredeki sosun üzerine koyun. Küçük köfteleri sıvıyağda kızartın. Patlıcanların içine yerleştirin. Koruk ekşisini suyla karıştırın. Yemeğin üstüne gezdirin. Tencerenin kapağını kapatıp, dolmaları 15-20 dakika pişirin.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar