Pırasanın lezzet verdiği tarifler
Fırında Kıymalı Pırasa
Malzemeler
2 kg pırasa
5 silme çorba kaşığı tereyağı
1 adet büyük boy soğan
300 gram kıyma
Yarım çorba kaşığı salça
2 su bardağı su ya da et suyu
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
2 adet yumurta
1 su bardağı süt,
tuz,
karabiber
Fırında Kıymalı Pırasa Yapılışı
Pırasaları temizleyip, 1 cm genişliğinde halkalar halinde doğrayın. Tereyağını kızdırıp küp doğranmış soğanları pembeleştirin. Kıymayı ekleyip suyunu salıp tekrar çekinceye kadar kavurun. Pırasayı tuz ve karabiberi tencereye ekleyin. 20 dakika ara sıra karıştırarak pişirin ve yağlanmış bir fırın tepsisine alın. Salçayı 2 su bardağı suda açıp tepsinin üzerine dökün. Tepsiyi 200 derecede ısıtılmış fırına verip suyunu çekinceye kadar pişirin. Sürenin bitiminde tepsiyi fırından alıp biraz ılıtın. Üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpin. Ayrı bir kapta yumurtaları ve sütü çırpıp, bu karışımı da tepsinin üzerine dökün. Tekrar fırına verip 30-35 dakika pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
Pırasanın tad verdiği tarifler
Tost Ekmeğinde Pırasa
Malzemeler
1 kg pırasa
15-20 dilim tost ekmeği
2 su bardağı süt
1 kangal sucuk
Beşamel sos için:
4 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı un
1 su bardağı ılık süt
Karabiber, tuz
Üzeri için: 1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet kırmızı soğan
Tost Ekmeğinde Pırasa Yapılışı
Pırasaları birer kat soyup 10-15 cm uzunluğunda, yeşilleriyle birlikte doğrayın ve az suda sote eder gibi haşlayın. Tuzunu ayarlayın. Tost ekmeklerini 2 bardak sütte ıslatın. Isıya dayanıklı fırın kabını yağlayıp tost ekmeklerini, kabın kenarlarını da kaplayacak şekilde, ara bırakmadan sıralayın. Bu arada beşamel sos için, tereyağını küçük bir kapta eritin. Yağ kızınca unu ilave edip hızlı hızlı 1-2 dakika karıştırın. Üzerine ılık sütü katın. Tuzunu ve karabiberini ayarlayıp, karıştırmaya devam ederek pürüzsüz boza kıvamında bir sos elde edin. Haşlanmış pırasaları, tepsideki ekmeklerin üzerine yerleştirin. Üzerine küp doğranmış sucukları yerleştirip, son olarak üzerine beşamel sosu yayarak dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Sıvıyağda, yarım ay şeklinde doğranmış kırmızı soğanı soteleyin. Fırından çıkardığınız beşamel soslu ekmeklerin üzerine serpip, servis yapın.
Pırasanın tad verdiği tarifler
Pırasa Graten
Malzemeler
Yarım kg pırasa
Yarım su bardağı krema
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz
Karabiber
Beşamel sos için:
1 çorba kaşığı margarin
1 çay bardağı süt
2 çorba kaşığı un
Pırasa Graten Yapılışı
Pırasaları temizleyip yıkayın. Enlemesine verev şekilde doğrayın. Beşamel sos için margarini eritin. Üzerine unu ekleyip kavurun. Sütü yavaş yavaş ekleyin. Topaklanmaması için çırpma teliyle karıştırarak, 5-6 dakika pişirin. Fırın kabını yağlayın. Dilimlediğiniz pırasaları kaba dizin. Kremanın içine tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Kremayı pırasaların üzerine gezdirin. Beşamel sosu da pırasaların üzerine yayın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15 dakika pişirin. Daha sonra rendelenmiş kaşar peynirini pırasaların üzerine yayın. Üzeri kızarana dek fırında tutup, sıcak olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Muz ile Işıldayan Tarifler
- Yeni Yılın İlk Kahvaltı Tabakları
- Muhteşem Ana Yemekler