Ramazan ayı doğru beslenmeyle enerjik ve sağlıklı geçirilebilir
Uzun günlere denk gelen Ramazan ayında sahur ile iftar arasındaki sürenin uzun olmasına bağlı olarak hissedilen açlık duygusu bireylerin yediklerinin dozunu kontrol edemeyip büyük porsiyonlar tüketebilmesine yol açıyor. Ayrıca uzun süren bu açlık periyodunda kan şekeri düştüğü için kişilerde tatlı isteği de artıyor. Dolayısıyla bu dönem genellikle kişilerde kilo artışı ile sonuçlanabiliyor. Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan, bu dönemin doğru beslenme davranışları ile avantaja çevrilebileceğini söylüyor.
Ramazan ayı doğru beslenmeyle enerjik ve sağlıklı geçirilebilir
SON DÖNEMLERİN EN TREND BESLENME ŞEKİLLERİNDEN BİRİ ARALIKLI ORUÇ YÖNTEMİ
Son dönemlerin en trend beslenme şekillerinden biri olan İntermittent Fasting'i (Aralıklı Oruç Yöntemi) denemek isteyenler için Ramazan ayı uygun bir dönem olabilir. Bu yöntemde aynı oruç tutarken olduğu gibi planlı olarak öğünler atlanıyor ve uzun açlık periyotları oluşturuluyor. Bu yöntem, oluşturulan uzun açlık periyotlarında kanda şeker ve insülin seviyesinin düştüğünü buna bağlı olarak da vücudun yakıt olarak vücuttaki yağ depolarını kullandığını ve kilo verdiğini ortaya koyuyor. Dolayısıyla Ramazan ayını enerji düşmeden, kilo almadan, sağlıklı hatta kilo vererek geçirmek mümkün hale geliyor.
Ramazan ayı doğru beslenmeyle enerjik ve sağlıklı geçirilebilir
RAMAZAN AYI DAHA SAĞLIKLI VE ENERJİK GEÇİRİLEBİLİR
Ramazan ayının daha sağlıklı ve enerjik geçirilmesi için Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan bazı öneriler sunuyor. Ancak önemli bir konunun altını çiziyor; ''Unutulmamalıdır ki diyet listesi her zaman kişiye özeldir. Bu nedenle herhangi bir sağlık sorunu olan bireyler doktor ve diyetisyenine danışmadan listeyi uygulamamalı. Miktarlar kişilerin yaşına, cinsiyetine, kilosu ve boyu gibi parametrelere göre değişiklik gösterebilir.''
Ramazan ayı doğru beslenmeyle enerjik ve sağlıklı geçirilebilir
İftar:
-1 büyük bardak su ve 1 adet hurma
-1 kepçe unsuz/kremasız çorba
-10-15 dakika sonra 1 porsiyon ana yemek (sebze yemekleri/etli sebze yemekleri/kurubaklagil yemekleri/et, balık, tavuk yemekleri)
-3-4 yemek kaşığı yoğurt ya da 1 su bardağı ayran ya da 1 kase cacık
-Salata (1 tatlı kaşığı zeytin yağı ile)
-1 ince dilim tam buğday ekmeği ya da küçük bir parça pide
-Yemekten sonra 1 fincan yeşil çay
İftardan 2 saat sonra:
-1 porsiyon meyve ve 1 su bardağı tarçınlı sıcak süt
Sofra’da Bu Ay
- Muz ile Işıldayan Tarifler
- Yeni Yılın İlk Kahvaltı Tabakları
- Muhteşem Ana Yemekler