Reçel yaparken bunlara dikkat!
LEZİZ REÇEL VE MARMELAT TARİFLERİ İÇİN TIKLAYIN!
Reçel yaparken olgun ve sağlıklı meyveleri seçin. Seçtiğiniz meyvelerin büyüklüklerinin aynı olmasına özen gösterin. Büyük meyveleri ise aynı ebatta doğrayın. Ocaktan almadan önce limon ya da limon tuzu ile reçeli kestirmeniz gerekir. Bu işlemi yapmazsanız reçeliniz şekerlenecektir. Limon ekledikten sonra reçeli bir iki dakikadan daha fazla kaynatmamak gerekir. Meyveleri reçelin şurubuna attıktan sonra çabuk kaynatırsanız parlaklığını, rengini, kokusunu ve lezzetini kaybetmez.
Reçel yapım şekilleri...
Reçelinizin yapım şekli kullanacağınız meyvenin yumuşak veya sert olmasına göre değişir.
Yumuşak meyvelerden reçel yapımı:
Yumuşak meyvelerden iki farklı yöntemle reçel yapabilirsiniz. Vişne, çilek, ahududu, gül, erik, şeftali gibi yumuşak dokulu meyveler ekşiliklerine göre, üzerine uygun miktarda şeker dökülerek bir gece bekletilir. Bu şekilde tozşeker meyvelerin suyunu çeker ve sulanır. Bu yöntemle reçel yaparken pişirme sırasında üzerine yeniden su eklemeye gerek kalmaz. 2Kıvamlı şurup hazırlanır ve meyveler içine atılıp kaynatılır. Ocaktan almadan önce içine limon suyu ekleyip bir taşım daha kaynatılır.
Sert meyvelerden reçel yapımı:
Ayva, armut, elma, portakal gibi sert dokulu meyveler önceden birkaç dakika haşlanır ve kaynayan şuruba atılarak pişirilir.
Meyveye göre şeker nasıl ayarlanır?
Reçele koyacağınız şeker miktarı meyvelerin tatlı ya da ekşi olmasına göre faklılık gösterir. Çok tatlı meyveler için, 1 kg meyveye 1 kg şeker, daha az tatlı meyvelerin 1 kg'sine 1.5 kg şeker ve ekşi meyvelerin 1 kg'sine 2 kg şeker ölçüsü uygundur.
Kıvamı tuttu mu?
Reçel yaparken kıvama gelip gelmediğini birkaç şekilde anlayabilirsiniz. l Kaynamakta olan reçelden bir damla alıp tırnağınızın üzerine ya da temiz bir tabağa damlatın. Damla yayılmıyor ve şeklini koruyorsa reçelin kıvamı tutmuştur. l Su dolu bir bardağa reçelden bir damla damlatın. Damla dağılmadan bardağın tabanına kadar inerse reçelinizin kıvamı uygundur. l Reçel kaynarken üzerinde oluşan köpük hafifçe kızarmış ve içindeki meyveler şeffaflaşmış ise reçeliniz olmuştur.
Şekerlenen reçeller için
Reçelinizi bir kavanoz içinde soğuk su dolu tencereye koyun ve bu şekilde ocağa oturtun. Su kaynadıkça reçelin içindeki kristalleşmiş şeker taneleri de eriyecektir. Taneler eriyene kadar kaynatmaya devam edin.
Nasıl saklamalı?
Reçel ve marmeladınızı ateşten indirdikten sonra soğumasını bekleyip uygun kavanozlara doldurun. Daha sonra kapaklarını sıkıca kapatın. Ters çevirip kuru ve loş bir yerde saklayın.
MARMELAT YAPARKEN
Marmelat yapılacak meyveler yıkanmalı ve çekirdekleri çıkarılmalıdır. Daha sonra yumuşak meyveler kevgirden yada ezme makinesinden geçirilerek ezme haline getirilir. Sert meyveleri ise ezmeden önce yumuşayana kadar haşlamak gerekir. Marmelat için hazırlanan meyve ezmelerinin bir kg'sine yarım kg ile 1 kg arasında şeker konulabilir. Ancak şeker miktarı meyvenin cinsine, olgunluk ve tatlılık oranına göre farklılık gösterir. Meyve ezmesine şekeri iki seferde koymak şekerin ezmeye iyi karışmasını ve erimesini sağlar. Şeker ilave ettikten sonra ise marmeladın dibinin tutmaması için sürekli karıştırmak gerekir. Marmelatlara da reçel gibi ateşten indirmeden önce limon ya da limon tuzu eklemek gerekir. Marmelattan bir parçayı tabağa koyup soğuttuğunuzda tabak sağa sola sallandığında akmıyorsa kıvamını bulmuş demektir. Ayrıca bir kaşığa marmelat alıp soğuttuğunuzda kaşıktan parçalar halinde akmıyorsa kıvamı uygundur diyebiliriz.
Sofra’da Bu Ay
- Mevsimin Olmazsa Olmazları Elma & Armut
- Baharat Karışımları
- Sağlıklı Çocuk Tarifleri