Sağlık kaynağı yoğurt!
Ana öğünlerde tamamlayıcı işlev görürken, ara öğünler için tek başına yeterlidir. Gün içerisinde öğün aralarında 1 kase yoğurt veya 1- 2 su bardağı ayran tüketmek, metabolizmayı canlandırır.
Kalsiyum kaynağı olan yoğurt; B2-B12 vitamini, folik asit, fosfor gibi birçok faydalı besin elementi yönünden de zengindir. Böylece;
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kemiklerin güçlü olmasını sağlar.
- Kan kolesterol düzeyini düşürür.
- Kan basıncını dengeler, tansiyon problemlerinde tedaviyi destekler.
- Enerji metabolizmasının çalışmasını hızlandırır. Yoğurt, birçok yemeğin lezzetini ve besin değerini güçlendiren önemli bir yiyecektir. Mantının temel yiyeceklerinden biri olan yoğurt, cacığın da ana malzemesidir.
Anadolu'da pişmiş buğdayla karıştırılarak yapılan soğuk çorbada yoğurt başroldedir. Yine ayran, yoğurttan yapılan, sıcak havalarda su kaybı ve tansiyon düşmesi durumunda ilaç olarak kullanılabilen, içimizi serinleten, keyifli ve sağlıklı bir içecektir. Ayran, zayıflama diyetlerinde tok tutucu, metabolizmayı hızlandırıcı etki gösterir. Yoğurt ev yapımı olursa, tadına doyum olmaz Ev yapımı yoğurt hem sağlıklı hem de lezizdir. Evde yoğurt yapmanın aşamaları ise şöyle sıralanabilir:
- Sütü kaynatıp, soğumaya bırakın.
- Vücut ısısından biraz daha sıcak, 40 derece civarı, yoğurt mayalanması için uygun sıcaklıktır. Isı kontrolü yaparken teninizde hissedilir ve hafif yakar derecede olması, mayalanmaya hazır olduğunu gösterir.
- Yoğurdunuzdan özel olarak ayırdığınız birkaç kaşık veya bir küçük çay bardağı kadar miktara hafif su ekleyip, iyice karıştırarak maya oluşturabilirsiniz.
- Isı testinden geçen sütü yavaş yavaş karıştırın. Karıştırmaya devam ederken, hazırladığınız mayayı sütün içine yavaşça ince bir oluktan akan su gibi dökün. Daha sonra mutfağınızın ne soğuk ne de çok sıcak olan bir köşesinde bezle (bu bez genellikle dokuma bir sofra bezi veya battaniye olabilir) iyice sarın. Hiç hareket ettirmeden mayalanmaya bırakın. Bu şekilde 5-6 saat bekletin. Süre dolduktan sonra yine kıpırdatmadan üstünü açıp, yoğurdun tutup tutmadığını kontrol edin. Tutan yoğurdun daha iyi kıvam alması için buzdolabına koyun. 2-3saat burada beklettikten sonra tüketebilirsiniz.
Sofra’da Bu Ay
- Mevsimin Olmazsa Olmazları Elma & Armut
- Baharat Karışımları
- Sağlıklı Çocuk Tarifleri