Tam Tahıllı Ekmek

Tam Tahıllı Ekmek

Tam tahıllı ekmek, lif ve besin değeri açısından zengin, sağlıklı bir ekmek seçeneğidir. Tam buğday unu ve diğer tam tahılların kullanılmasıyla yapılan bu ekmek, koyu rengi ve yoğun dokusuyla dikkat çeker.

Malzemeler

Yapılışı

  • 1
    Unları ve kuru mayayı tahta kaşıkla iyice karıştıralım. Suyu önce 325 gram ekleyip yoğuralım.Hamur un farklılıklarından dolayı sert olursa 25 gramı daha yavaş yavaş ekleyelim. Ve 8 dakika yoğuralım. Tuz ve ayçiçek yağı da ekledikten sonra 3 dakika daha yoğuralım.
  • 2

    Yoğurduğumuz kabın altına un serpip hamurumuzu yerleştirelim. Üzerine unladığımız pamuklu bezi örtelim. Kabı naylonla örtüp buzdolabına kaldıralım. 12 saat gibi dolapta bekletelim.
  • 3

    Sabah buzdolabından çıkarıp kalorifer peteğinin üzerine (çaydanlık, ketıl üzeri de olabilir) koyalım. 45 dakika hamurun oda sıcaklığına gelmesini bekleyelim.
  • 4
    Tabii ki hamurla birlikte biz de kendimize geleceğiz bu sırada. Tezgaha süzgeçle un serpelim. Hamuru ikiye bölüp, top yapalım. Unun üzerine yerleştirelim. Hamurun üzerine de süzgeçle un serpelim. Pamuklu bezle örtüp 15 dakika dinlendirelim.
  • 5
    Bu süre sonunda hamuru pişireceğimiz tepsiye yağlı kağıt serelim. Yağlı kağıdı da unlayalım (ben ekmeği sürekli evde yaptığım için bir adet tepsimi ekmek yapımında kullanmak üzere ayırdım )
  • 6

    Bezeleri yumrukla açıp hamurun gazını çıkartalım. Unlu tezgahta unlanmasını sağlayarak yuvarlayalım. Spatulayla tepsiye alalım her ikisini de. Üstünü yine pamuklu bezle örtelim. Sıcak yerde 1 saat bekletelim.
  • 7

    Fırını 230 derecede ısıtalım. Fırının en altına ısıya dayanıklı boş bir tabak veya güveç yerleştirelim. Fırın ısınırken kabımız da ısınacak.
  • 8

    Hamurlarımızın üzerini ıslatılmış maket bıçağıyla bir hamlede keselim. Fırında ısınmış kaba 5-6 adet buz koyalım buhar yapması için. çok seri bir şekilde tepsimizi de fırına atalım. Ekmeklerimizi 20 dakika 230 derecede pişirelim.
  • 9

    Fırının ısısını 180 dereceye düşürelim. 25 dakika daha pişirelim. Altlarının nemlenmemesi için ekmekleri fırından çıkarınca tel ızgaraya alalım. Soğuduktan sonra dilimleyelim.

Sofra’da Bu Ay

  • Mevsimin Olmazsa Olmazları Elma & Armut
  • Baharat Karışımları
  • Sağlıklı Çocuk Tarifleri
ve Daha Fazlası ...