Sağlıklı beslenme için çeşitli öneriler...
* Az ve sık beslenmeye özen göstermeli, günde 6 öğün tüketmeliyiz.
* Birbirini takip eden öğünler arasındaki zaman aralığı 2-3 saat olmalı, gün içinde 4 saatten fazla aç kalmamaya özen göstermeliyiz.
* Vücudun hareketliliğini ve kan dolaşımı akışkanlığını sağlamak için, günde en az yarım saat yürüyüş yapmayı alışkanlık haline getirmeliyiz.
* Hayatımızda önemli bir yeri olan suyu, günde en az 8 su bardağı olacak şekilde tüketmeliyiz.
* Sofralarımızda tam tahıl ürünlerine yer vermeliyiz. Lif oranı yüksek olan meyve, sebze ve baklagilleri sıklıkla tercih etmeliyiz.
* Özellikle doymuş yağ içeriği yüksek olan katı yağların hayatımıza girmesine izin vermemeli, yağ ihtiyacımızı sıvıyağlardan karşılamalıyız.
* Pişirme yöntemleri arasında çok sağlıklı olmayan kızartma ve kavurmadan uzak durmalıyız.
* Tekdüze beslenmekten ve hep aynı besinleri tüketmekten kaçınmalı, soframızda çeşitlilik yaratmalıyız.
* Günde 5-9 porsiyon taze sebze ve meyve tüketmeye özen göstermeliyiz.
* Alkol tüketimi konusunda dikkatli olmalı, aşırıya kaçmamalıyız.
* Kanser riskini azaltmak için soframızda antioksidan (yeşil ve renkli sebze-meyveler, yağlı kuruyemişler) besinleri yeterince kullanmalıyız.
* Tuz tüketimini azaltmalı, günde 2 çay kaşığından fazla tuz tüketmemeliyiz.
* Kalsiyum yönünden zengin olan süt ve süt ürünlerine beslenmemizde yeteri kadar yer vermeliyiz.
* Deniz balıkları ve yağlı kuruyemişler de, içerdikleri Omega-3 yağ asidi nedeniyle tercih edilmesi gereken besinler arasında yer almalı.
* Etlerin yağlı kısımları ve tavuk derileri gibi hayvansal besinlerde bulunan yağ tüketiminden kaçınmalıyız.
* Sosis, salam, sucuk, pastırma gibi işlenmiş şarküteri ürünlerini olabildiğince seyrek tüketmeliyiz.
* Demir kaynağı olan et ürünleri, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve pekmeze öğünlerde yeterli miktarda yer vermeliyiz.
* Florlanmış içme sularını tercih etmeliyiz.
* Süt ve süt ürünlerinin kaymak kısımlarını tüketmekten kaçınmalıyız.
* Peynir, zeytin gibi besinlerde az tuzlu olanları tercih etmeli veya suda biraz bekletmek suretiyle fazla tuzunu almalıyız.
* Ev dışında da besin seçimine ve hijyen kurallarına dikkat etmeliyiz.
Sofra’da Bu Ay
- Muz ile Işıldayan Tarifler
- Yeni Yılın İlk Kahvaltı Tabakları
- Muhteşem Ana Yemekler