Sınav öncesi sağlıklı beslenin

Geleceğimiz olan çocuklarımızın iyi bir eğitim görmesi, biz anne babaların ortak arzusudur. Ben de bir anne olarak çocuklarımın, sevdiği, mutlu olabilecekleri bir meslek edinmelerini isterim. Çünkü kişinin sevdiği ve kendine uygun işi yapıyor olması başarı oranını artırır. Bu nedenle çocuklarımız da aynı kriterlere göre kararlar verip, hedefler belirlerlerse, geleceklerinin temeli daha sağlam atılır. Çocuklarımızın geleceğini ciddi bir şekilde etkileyen bu sınav döneminde en önemli unsurların başında beslenme alışkanlığı gelir. Sağlıklı, yeterli, dengeli ve düzenli beslenme, çocuğu daha da başarılı yapacaktır. Beslenme alışkanlığı yanında uyku düzenine de dikkat etmek gerekir. Uyku saatlerini iyi ayarlamalı, uykusuz kalmamaya özen gösterilmelidir.

Sınava bir hafta kala...

Hijyenik şartlarda hazırlanmamış birçok besin, gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Bazı besin zehirlenmeleri daha kısa sürede iyileşirken, bazılarının iyileşmesi uzun sürebilir. Son zamanları riske atmamak gerekir. Özellikle sınava son bir hafta kala genç arkadaşlarımızın şu hususlara dikkat etmesinde fayda var:

★ Dışarıda satılan, markasız, ne olduğunu bilmediğiniz besinlerden kesinlikle uzak durun.
★ Kapalı kutuda satılan markası belli, güvenilir süt, yoğurt, ayran gibi içecekleri veya paketli ürünleri satın alın.
★ Satın alınacak bütün besinlerin son kullanma tarihlerine dikkat edin.
★ Dışarıda ve toplu yemek servisi yapan yerlerde yemek yerseniz, restoranın güvenilir ve kaliteli bir mekan olmasına özen gösterin.

Sınav sabahı…

Sınav sabahı stres ve heyecan yüzünden iştahsız olmak çok rastlanan bir durum. Ama yine de sizi rahatsız etmeyecek düzeyde mutlaka kahvaltı yapın! Sabah kahvaltısı, dikkat süresini uzatır. Kahvaltıda, tam tahıl ekmeği, haşlanmış yumurta, peynir çeşitleri, havuç, domates, salatalık, maydanoz gibi besinler bulunmalıdır. Süt, yumurta, peynir gibi protein kaynakları tokluk süresini uzatacağı için, bu ürünlerin tüketilmesi faydalıdır. Reçel, bal, pekmez gibi besinler tek başına tüketildiklerinde kan şekerini hızlı yükseltip, aynı hızda düşürdüklerinden, sınavda öğrencinin daha çabuk acıkmasına neden olabilirler. Tatlı ihtiyacını karşılamak için kahvaltının üzerine taze meyve yemek de sağlıklı bir alternatif olacaktır. Zeytin, yüksek miktarda tuz içerdiğinden, sınavda susuzluk hissini artırabilir, sınav öncesi aşırı tüketilmemelidir. Böyle bir kahvaltı ile, "glisemik indeks" dediğimiz karbonhidratların emilim hızını düşürmüş oluruz. Yapılan araştırmalarda düşük glisemik indekse sahip kahvaltının mental performansı artırdığı ve dikkat süresini 210 dakikaya kadar uzattığı belirlenmiştir. Sınav sabahı, daha önce hiç tüketmediğiniz bir besinin tüketilmesi ile sınav tam bir kâbusa dönüşebilir. Vücudunuzun alışık olmadığı bir besin, sınav anında şişlik, gaz, karın ağrısı ve ishal gibi sorunlara neden olabilir. Yine sınav sabahı, içerdikleri kafein nedeniyle idrar miktarını ve sıklığını arttıran çay- kahve gibi içecekler de fazla tüketilmemelidir.

Sınav anında…

Ülkemizde yaygın bir görüş olan sınavda şekerleme, bonibon gibi yüksek şeker içeren besinlerin tüketilmesi gerektiği, doğru bir bilgi değildir. Basit karbonhidrat içeren bu yiyeceklerin tek başına tüketilmesi, kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğü için, performans ve dikkat yoğunluğunda kayıplara neden olabilir. Şeker ve şekerlemeler yerine, kan şekerinin çabuk düşmesini önleyen, yağ ve protein içeren çikolata yemek daha yerinde bir davranış olacaktır. Çikolata kafein içerdiğinden, abartılı miktarlarda tüketilmediği sürece uyarıcı etkisi açısından faydalı olur. Protein içeren peynir ile hazırlanmış olan küçük sandviçler ise hipoglisemi ve insülin direnci olan öğrenciler için sağlıklı bir yiyecektir. Sınavın başında susuzluk hisseden ve su içmek isteyen öğrenciler, genelde oluşabilecek tuvalet ihtiyacını düşünerek tereddüt eder. Böyle bir sorun yaşamamak için, yanınızda su bulundurarak yudum yudum içebilirsiniz.

Son bir hafta hayatımızı kolaylaştıran beslenme tüyoları:

● Her sabah kahvaltısında, öğlen ve akşam yemeklerinde bol çiğ sebze yiyin. Özellikle çiğ havuç, yoğun oksidasyon özelliğinin yanında bol A vitamini içermesi ile de hafızayı güçlendirmek adına en iyi yardımcınız olacaktır.
● Haftada 2-3 kez balık tüketilmesi öğrenciler için de önemlidir. Balık, içerdiği Omega-3 yağ asitleri sayesinde hafızanın işlevlerini güçlendirir.
● Her gün bir avuç ceviz, fındık, badem karışımı yağlı kuruyemiş yemek de bilişsel performansınızın gelişmesinde ve korunmasında etkili olacaktır.

Sofra’da Bu Ay

  • Muz ile Işıldayan Tarifler
  • Yeni Yılın İlk Kahvaltı Tabakları
  • Muhteşem Ana Yemekler
ve Daha Fazlası ...