Fark etmeden diyet yapmak isteyenlere
Fark etmeden diyet yapmak isteyenlere
Bazı bireyler hızlı, bazıları yavaş kilo verirken, bazıları da sık sık duraksarlar. Fonksiyonel diyet ile kilo duraksamasını engellemek, kilo verecek kişiye uygun besinlerin yarar ve risk mukayesesini yapmak gerekmektedir. Bazı besin öğelerinin az alımı hastalık riskini artırmakta, eksik alınan yerine konulduğunda hastalık riski azalmaktadır. Yüksek miktarda alındığında ise yararlı etki kaybolmaktadır ve risk yeniden ortaya çıkmaktadır. Vücudun bu tepkisi, diyetin kilo yönetiminde de yeterli ve dengeli beslenme ile yapılması halinde, hatta kişiye özel olduğunda çok daha etkin olduğunun bir kanıtıdır. TARİF DETAYFark etmeden diyet yapmak isteyenlere
Fonksiyonel Diyette Tüketilmesi Önerilen Besinler ve Miktarları
Soğan çeşitleri, pırasa ve sarmısak: Kolesterolü düşürür, tümör oluşumunu engeller, kanser yapıcı maddeleri zararsız hale getirir. Salatalara çiğ formda ince ince doğrayarak eklemek etkindir. Pişirildiğinde aktif bileşenler kaybolmaktadır. 1 adet soğan, 2 diş sarmısak ve yarım pırasa yeterlidir.
TARİF DETAYFark etmeden diyet yapmak isteyenlere
Soya fasulyesi: İçerisindeki fenolik asit, saponinler ve izoflavonlar sayesinde kemik yoğunluğunu arttırmakta, kansere karşı korumakta, LDL denilen kötü huylu kolesterolün kandaki seviyesini azaltarak kalbi korumaktadır. Bu nedenle günde sadece 40 gram, yaklaşık 4 tepeleme yemek kaşığı haşlanmış soya fasulyesini salatalara eklemek yeterlidir. TARİF DETAYFark etmeden diyet yapmak isteyenlere
Fonksiyonel Diyet Önerilerinden Bazı Detaylar Çay tüketimi: Çaylar, az miktarda flor minerali, çoğunlukla flavonoid ve antioksidan içerir. Düzenli çay tüketimi, kalp krizi geçirme riskini azaltabildiği gibi, içerdiği tianin aminoasidine bağlı olarak bağışıklığı güçlendirebilir, kemik yoğunluğunu artırabilir, diş çürüklerini azaltabilir, böbrekte taş oluşumunu engelleyebilir, kimyasalların tetiklediği kanserden koruyucu olabilir. Yeşil çayda kateşinler, siyah çayda teaflavinler bulunur. Bu her iki madde, sağlığımız için çok yararlıdır. Önerimiz günde toplam en az 3, en fazla 6 çay fincanı yeşil, siyah ve bitkisel çay tüketilmesidir. TARİF DETAYFark etmeden diyet yapmak isteyenlere
Kahve tüketimi: Kahve, kalp-damar hastalıkları için bir risk faktörü olarak bilinmektedir. Ancak birçok veri toplama çalışması, kahve tüketimine bağlı kafein alımının kalp hastalıkları veya inme riskini birincil olarak artıran bir faktör olmadığını göstermektedir. Kahve tüketiminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kahvenin filtre edilip edilmediğidir. Çünkü filtre edilmemiş kahveler, içerdikleri kahveol ve kafestolden dolayı LDL kolesterolü artırmaktadır. Filtre edilmiş veya edilmemiş kahve tüketiminin kan homosistein düzeyi ile kan basıncını da yükselttiği bilinerek, sınırlı miktarda tüketimi önemlidir. Önerimiz Türk kahvesi, espresso ve filtre kahvenin günde 2 fincanı geçmeyecek şekilde içilmesidir.
Uyarı: Aromalı kahve ve çay tüketimi,o içeceğin enerji yoğunluğunu artırıp, günde ortalama 210 kalori daha fazla enerji alımına neden olmaktadır. Kilo yönetiminde başarılı olmak istiyorsanız, kahve ve çayınıza süt, krema veya meyve şurupları ilave etmemenizi öneririz.
Fark etmeden diyet yapmak isteyenlere
Diğer sıvılar: Taze/ hazır meyve suları, ayran,normal gazlı ve kolalı içecekler, şekerli aromalı gazsız içecekler “Fark Etmeden Diyet Beslenme Sistemi”nde serbest olarak tüketilemez. Taze/ hazır meyve sularını,meyve grubu alternatifi, ayranı ise süt grubualternatifi olarak diyetinizde belirlenenmiktar kadar tüketebilirsiniz. Gazlı veyagazsız, fruktoz veya sukroz şekeri içeren tüm içeceklerin doyum sağlamayıp yeterli besin öğesi içermediği halde diş çürüklerine,kilo alımına, tip 2 diyabete neden olabileceği belirtilmiştir.Bu gibi içeceklergünlük enerji alımında gereksiz artış oluşturmaktadır. Light kolalı içecekler, light gazoz, light gazsız içecekler ve soda günde 2 kutu tüketilebilir.
TARİF DETAYFark etmeden diyet yapmak isteyenlere
Yapay Tatlandırıcılar: Tatlandırıcılar karbonhidrat türevidir. Sorbitol, mannitol, ksilitol, maltitol, tagatoz, siklamat, aspartam, asesülfam-K, sakarin, sükraloz, neotam gibi değişik karbonhidrat içeriklerine göre besin endüstrisinde şeker yerine tatlandırmak amaçlı kullanılır. Yapay tatlandırıcıların ortak özellikleri, diş çürükleri oluşturmaları, barsakta prebiyotik etki göstermeleri, diyabet ve kilo yönetiminde olumlu etki sağlamalarıdır. Bazı tatlandırıcılar (şeker alkolleri) aşırı tüketildiğinde laksatif etkiye neden olabilir. Yapay tatlandırıcıları kullanmamanızda fayda var, kullanıyorsanız da aşırıya kaçmamaya özen gösteriniz.
TARİF DETAY