Lezzetli börek tarifleri
Çerkez Peynirli Börek
Malzemeler
3 su bardağı rendelenmiş isli Çerkez peyniri
4 adet yufka
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
5-6 dal nane
150 gram kaymak
1 adet yumurtanın akı
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Yeteri kadar galeta unu
Çerkez Peynirli Börek Yapılışı
Çerkez peynirini geniş bir kaba alın. Üzerine ceviz ve ince kıyılmış nane ilave edin. Yufkaları düz bir zeminde üst üste koyun. Genişliği 4 parmak olacak şekilde uzun şeritler halinde kesin. Uç kısımlarına peynirli harç koyup bir parça kaymak yerleştirin. Daha sonra muska şeklinde sarın. Açılmasını önlemek için ucunu hafifçe ıslatıp yapıştırın. Yufkalar ve harç bitene kadar aynı işleme devam edin. Yumurta akını sıvıyağla çırpın. Börekleri önce yumurta akına sonra galeta ununa bulayın. Bir fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Lezzetli börek tarifleri
Kıymalı ve Cevizli Sac Böreği
Malzemeler
500 gram kıyma
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 adet soğan
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
3 adet ekmek hamuru
Tuz, karabiber, pulbiber
Börekleri kızartmak için: Sıvıyağ
Kıymalı ve Cevizli Sac Böreği Yapılışı
İçine yemeklik doğranmış soğan ve dolmalık fıstığı ilave edip, kavurun. Ceviz, tuz, karabiber ve pulbiberi ekleyip, şöyle bir karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Ekmek hamurlarını derin bir kabın içinde yoğurun. Hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparıp, unlu tezgahın üzerinde merdaneyardımıyla açın. Bir kenarına soğuyan iç harçtan koyun ve diğer kısmı üzerine kapatıp, elinizle bastırarak ay şekli verin. Hamur ve iç harç bitene kadar aynı işleme devam edin. Yapışmaz yüzeyli bir tavaya 1 çorba kaşığı sıvıyağ koyun ve 2 adet böreği önlü arkalı kızartın. Diğer börekleri de aynı şekilde kızartın. Sıcak olarak servis yapın.
TARİF DETAYLezzetli börek tarifleri
Mercimekli Börek
Malzemeler
4 adet yufka
Bir buçuk su bardağı yeşil mercimek
3-4 çorba kaşığı sıvıyağ
1 demet maydanoz
Tuz
Karabiber
1 adet yumurta (akı ve sarısı ayrılacak)
Bir buçuk su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
Susam
Mercimekli Börek Yapılışı
Mercimeği, düdüklü tencerede fazla yumuşatmadan, diriliğini kaybedene dek haşlayın. Sonrasında suyunu iyice süzdürün. 3-4 kaşık sıvıyağda mercimeği, arada bir çevirerek 2 dakika daha kavurun. Ateşten alıp soğutun. Üzerine kıyılmış maydanozu, tuzu, karabiberi ve yumurtanın akını ekleyip, hızla karıştırın. Yufkaları ortadan ikiye bölün. Yarım daire şeklini alan biryufkaya, önce sütü sonra sıvıyağı fırça ile ayrı sürün. İkinci yarım ay şeklindeki yufkayı üzerine serip, yine süt ve sıvıyağı sürün. Uzun kenarı boyunca mercimekli iç yerleştirin. Yufkaların kenarlarını hafifçe içe doğru çevirip, yufkanın uzun kenarı boyunca rulo yaparak sarın. 10 cm aralıklı kesin. Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın. Yağlanmış fırın tepsisine börekleri dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Ardından susamları serpin. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında, altı üstü kızarana dek pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
TARİF DETAYLezzetli börek tarifleri
Kabaklı Börek
Malzemeler
4 adet kabak
2 adet yumurta
1 demet dereotu
1 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı eritilmiş margarin
Yarım su bardağı sıvıyağ
6 adet yufka
Tuz
karabiber
Üzerine:
1 su bardağı süt
1 adet yumurta
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Kabaklı Börek Yapılışı
Kabakları rendeleyip, suyunu sıkın. Bir kasede yumurta, ince kıyılmış dereotu, yoğurt, margarin, sıvıyağ, tuz ve karabiberi çırpın. Bu harcın içine kabağı ilave edin ve bütün malzemeyi karıştırın. Yağlanmış fırın tepsisine 1 adet yufkayı yayın. Üzerine kabaklı harçtan serpin. Tekrar yufka serip kabaklı harçtan serpin. Yufkalar ve iç harç bitene kadar aynı işleme devam edin. En üste serdiğiniz yufkanın üzerine, 1 su bardağı süt ve 1 adet yumurta karışımından sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından almadan 10 dakika önce tepsiyi çıkarıp, rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Tekrar fırına verip, kızarana dek pişirin. Dilimleyerek sıcak servis yapın.
TARİF DETAYLezzetli börek tarifleri
Çıtır Börek
Malzemeler
3 adet yufka
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı su
İçi için:
250 gram beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
Üzerine:
Susam
Çıtır Börek Yapılışı
Yufkalardan birini tezgahın üzerine yayın. Bir kasede zeytinyağı ve suyu iyice çırpın. Bir kısmı ile yufkanın üzerini ıslatın. Yufkayı ikiye katlayıp 8 adet üçgen çıkarın. Rendelenmiş beyaz peynir ve ince kıyılmış maydanozu karıştırın. Her bir üçgen parçanın geniş kenarına peynirli içten koyup, sigara böreği sarar gibi sarın. Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın. Bir kaseye 2 su bardağı su koyun. Hazırladığınız çıtır börekleri bu suya batırıp, çıkarın ve yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine susam serpin. Önceden ısınmış 180 derece fırında 15 dakika pişirin.
TARİF DETAYLezzetli börek tarifleri
Sufle Börek
Malzemeler
2 su bardağı süt
3 adet yumurta
125 gram margarin
1 çay kaşığı karbonat
Bir buçuk su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
tuz, karabiber
3 adet yufka
100 gram salam
2 adet domates
2 adet sivri biber
Üzerine:
Çörekotu
Sufle Börek Yapılışı
Öncelikle sütü bir kaseye alın. İçine yumurta, yarım paket eritilmiş margarin, karbonat, tuz ve karabiber ekleyip çırpın. Bu karışıma rendelenmiş beyaz peynir, küçük parçalar halinde kestiğiniz yufka ve ince kıyılmış salamı ilave edin. En son kabuğu soyulmuş ve küp doğranmış domates, çekirdeği çıkarılmış ve ince kıyılmış sivri biberi de ekleyip bütün malzemeyi karıştırın. Karışımı 30 cm çapında yağlanmış tepsiye dökün ve üzerine çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Dilimleyerek sıcak servis yapın.
TARİF DETAY