Sivas'ın meşhur lezzetleri
Gürün Ekşili Köftesi Tarifi (8 kişilik)
Köfte için:
500 gram yağsız kıyma
İki buçuk su bardağı ince bulgur
1 adet yumurta
Yarım demet maydanoz
1 adet büyük boy soğan
Kırmızıbiber,
nane,
kekik
Kimyon,
yenibahar,
karabiber
Tuz,
reyhan
1 su bardağı su
4 çorba kaşığı un
Köfte sosu için:
1 çay bardağı nohut
1 çay bardağı kurufasulye
1 çay bardağı yeşil mercimek
3 parça kemik
3 çorba kaşığı salça
Tereyağı,
nane,
kırmızıbiber
Gürün sumağı
Maydanoz ve soğanı incecik kıyın. Derin bir kaba kıyma, bulgur, yumurta, kıyılmış soğan, maydanoz, kırmızıbiber, nane, kekik
kekik kelimesinin anlamı için tıklayınız
"Latince adı: Thymus Ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasındandır. "İstanbul kekiği", "İzmir kekiği", "top kekik", "kara kekik" olarak anılan birçok türü vardır. Kullanılan kısmı sap, yaprak ve çiçekleridir. Tazesi, kurusu, suyu ve yağı..."
, kimyon, yenibahar, karabiber, tuz ve bol miktarda reyhan koyup yoğurun. Köfte kurudukça su ilave edin. Köfte kıvamını bulurken, 2 çorba kaşığı un koyup iyice karıştırın ve yoğurma işlemini bitirin. Köfteden fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Yuvarlandıktan sonra arta kalan 2 çorba kaşığı unu köftelerin üzerine dökün ve iyice sallayarak unla kaplanmasını sağlayın. Diğer taraftan nohut ve fasulyeyi ıslatın. Kemikle beraber düdüklü tencereye koyup, 30 dakika kaynatın. Yeşil mercimeği ayrı bir tencerede pişirip, haşlanmış fasulye ve nohutla buluşturun. Bu tencereye 3 çorba kaşığı salça ekleyin. Daha sonra yuvarlanmış ve unlanmış köfteleri ilave edin. Köfteler pişince yemeğin üzerini ısıtılmış tereyağı, nane ve kırmızıbiberle süsleyin. Servis yapılırken tabaklara sumak serpin.
Sivas'ın meşhur lezzetleri
Kelle Tatlısı Tarifi (12 kişilik)
İçi için: 10 adet yumurtanın sarısı
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
Yeteri kadar su
250 gram tereyağı
1 su bardağı fındık
1 çay fincanı badem
1 çay fincanı ceviz
200 gram sarı kuru üzüm
1 çorba kaşığı kuşüzümü
1 tatlı kaşığı tarçın
Yarımşar çay kaşığı toz karanfil,
kimyon, zencefil, yenibahar
Tuz
Baklava hamuru için:
1 su bardağı süt
2 adet yumurta
1 su bardağı su
Yarım su bardağı zeytinyağı
10 su bardağı un
3 su bardağı nişasta
750 gram tereyağı
Şerbet için: 5 su bardağı tozşeker
6 su bardağı su
5-6 damla limon suyu
ÖNCELİKLE erişte için yumurta sarısı, un ve tuzu iyice yoğurun. Oklava yardımıyla hamuru açın ve ince
şeritler halinde kesin (şerit ne kadayıftan kalın ne de erişteden ince olmayacak). Erişteyi yapışmaması
için 1 tatlı kaşığı sıvıyağ ve bir tutam tuzlu kaynar suda 5-10 dakika haşlayın ve süzün. Daha sonra tereyağını
eritin ve içine haşlanmış erişteyi katıp, hafif kavurun. İçine kavrulmuş fındık, badem, ceviz, sarı üzüm, kuşüzümü, tarçın, karanfil, kimyon, zencefil ve yenibaharı katıp, karıştırın. Diğer tarafta tozşeker, su ve limon suyunu kaynatıp, koyu bir şerbet hazırlayın. Şerbetin yarısını erişteli karışımın içine katın ve 6-7 dakika daha ocağın üstünde pişirip, iç harcı hazırlayın. Baklava hamuru için derin bir kasede süt ve yumurtayı çırpın. Su ve zeytinyağını ilave edip, çırpmaya devam edin. Unu katın ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örterek 15 dakika dinlendirin. Hamuru 12 eşit bezeye ayırın. Her bir bezeyi merdane yardımıyla nişasta serperek baklava hamuru inceliğinde açın. Erittiğiniz tereyağı ile çukur bir tencerenin dibini yağlayın. Açtığınız 12 hamurdan 11'ini üst üste kenarları dışarı taşacak şekilde tencereye yerleştirin. Hazırlamış olduğunuz erişteli iç harcı içine boşaltın. En son kalan 1 adet yufkayı harcın üzerine yayın (yörede buna duvak denir). Kenarlardan sarkan fazla kısımları kesip, alın. Kalan tereyağını üzerine gezdirin. Tencereyi önceden sıtılmış 200 derece fırında 45 dakika pişirin. Sıcak tatlının üzerine kalan soğuk şerbeti gezdirin. Soğuduktan sonra servis yapın.
Sivas'ın meşhur lezzetleri
Pancar Çorbası Tarifi (5 kişilik)
200 gram pancar
1 su bardağı buğday
Yeteri kadar su
1 çorba kaşığı un
1 adet yumurta
1 kg yoğurt, tuz
Üzerine: 1 çorba kaşığı tereyağı
1 adet küçük boy soğan
4-5 dal taze nane
Toz kırmızıbiber
AYIKLANMIŞ ve yıkanmış buğdayın üzerine çıkacak kadar su ekleyin ve buğday yumuşayana kadar pişmeye bırakın. Buğdayın pişmesine yakın, içine ince kıyılmış pancarı ilave edin ve 5 dakika daha pişirin. Ocağın altını kapatın ve buğdayın üzerine 1 su bardağı su gezdirin. Diğer tarafta bir kasede un ve yumurtayı çırpın Yoğurdu yavaşça ilave edip, çırpmaya devam edin. Yoğurtlu karışımı buğdaya azar azar katarak, tahta bir kaşıkla kaynayana kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra 5 dakika daha pişirin ve ocağın altını kapatıp, tuzunu ekleyin. Bir tavaya aldığınız tereyağında ince kıyılmış soğanı kavurun. Taze nane ile toz kırmızıbiberi ekleyip, çorbanın üzerine gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- 2025 Trendi Swicy Lezzetler
- Selin Kutucular'la Sofra'ya Özel
- Düşük Karbonhidrat Yüksek Lezzet Menüler