El Açması Börek
Mutfak kültürümüzde önemli bir yere sahip olan; el açması hamur, yufka, milföy, ekmek hamuru gibi farklı ana malzemelerle ve birbirinden farklı iç harçlarla hazırlanıp zenginleşen ve de çeşitlenen börekler yanında bir bardak sıcacık çayla hemen her öğünü ziyafet sofrasına dönüştürüverir.
Malzemeler
Yapılışı
-
1
Hamur için ılık su, kuru maya ve balı karıştırma kabına alıp karıştırın. Daha sonra üzerini streç film ile kaplayın ve mayalanması için dinlendirin. Üzerinde baloncuklar oluşmaya başlayınca 1 yemek kaşığı zeytinyağı, elenmiş un ve tuzu katıp yoğurun.
-
2
Hamuru yoğurduğunuz kaba 1 yemek kaşığı zeytinyağı sürüp yeniden streç film ile kaplayın ve hamur iki misli kabarana kadar yaklaşık 30 dakika mayalanması için dinlendirin.
-
3
Mayalanan hamuru az miktarda un serpilmiş tezgahta 30x40 cm çapında olacak gibi merdane yardımıyla açın. Kenarlardan ikişer cm pay bırakarak üzerine sırayla eritilmiş tereyağı ve domates sosu sürün. Hamurun uzun tarafına ortaya gelecek şekilde sırayla cheddar peyniri, hindi füme, maydanoz ve rendelenmiş mozzarella peyniri yerleştirin. Hamurun iki yanından birbirinin üzerine gelecek gibi katlayın ve uçlarını kıvırarak sabitleştirin.
-
4
Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine ters çevirerek yerleştirin. Üzerine çırpılmış yumurta ve su karışımını fırça yardımıyla sürün. Bıçak yardımı ile verev çizikler atın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar yaklaşık 45 dakika pişirin. Sıcak veya ılık olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Mevsimin Olmazsa Olmazları Elma & Armut
- Baharat Karışımları
- Sağlıklı Çocuk Tarifleri