Kalakay Çöreği

Yazın geldiğini müjdeleleyen Hıdırellez, Anadolu’dan Orta Asya’ya, Balkanlar’dan Mezopotamya’ya kadar farklı lezzetlerle kutlanıyor. Hıdırellez sabahı bolluğun ve bereketin artacağına olan inançla hamurlar yoğurulur, sütler sağılır. Her yörede farklı yemekler pişer. Tatarlar ise Hıdırellez gününe özgü Kalakay çöreği pişirirler.

Malzemeler

Yapılışı

  • 1

    Geniş bir kaseye yumurtayı alın. Üzerine süt, yoğurt, ayçiçeği yağı, tereyağı ve şekeri ekleyip karıştırın. İyice homojen bir kıvam aldıktan sonra elenmiş un, karbonat, kabartma tozu, tuz, zerdeçal ve susamı katın. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini mutfak bezi ile örtüp 20 dakika dinlendirin.

  • 2

    Hamuru yağlanmış orta boy fırın kabına elinizle eşit miktarda yayın. Üzeri için yağ ve yumurta sarısını çırpın. Hamurun üzerine sürüp bıçak yardımı ile şekil verin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından alıp ilk sıcağı geçince dilimleyin ve servis yapın.

  • 3

    NOT: Bu tarifin içeriği bölgesel olarak farklılıklar gösterir. Kimi bölgede mayalı hamurdan yapılırken, kimi bölgede de zerdeçal ve susam eklenmez.

Denemeden Geçmeyin

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.